Prijeti li nam za vikend novi i još jači vodeni val?

STIŽE li nam za vikend novi vodeni val koji bi ponovno mogao uzrokovati probleme ljudima koji žive uz Savu, još se sa sigurnošću ne može potvrditi. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kažu kako prognoza pokazuje da će kiša u zapadnim dijelovima Hrvatske ponovno početi padati u petak navečer te će pratiti Hrvatsku sve do nedjelje.

> Poplave i dalje prijete: Srušio se drveni most kod mjesta Okuje

"Predviđamo da će na nekim mjestima pasti od 50 do 100 milimetara kiše u 24 sata. To je manje nego ovog vikenda, no još uvijek je prilično puno", kazala nam je dežurna prognostičarka te dodala kako se kiše najavljuju i u alpskim zemljama iz kojih su stigle i posljednje nevolje za stanovnike uz Savu.

Centar za obranu od poplave ne očekuje novi vodeni val za vikend

"U nedjelju ujutro će slabije padati, a popodne će se početi smirivati. Ponedjeljak bi trebao biti potpuno suh", kazali su nam u Državnom hidrometeorološkom zavodu. U hrvatskom Centru za obranu od poplave samo kratko odgovaraju kako ne očekuju novi vodeni val potkraj ovog tjedna.

Stanovnici sela koja su zahvaćena poplavom ogorčeni su reakcijom države na dolazak vodenog vala te su to iskazali i kada ih je posjetila premijerka Kosor. Sa šireg velikogoričkog područja ih je evakuirano preko 200, a pitaju se i kada će dobiti vodu, jer ona iz bunara nije pitka. Posebno je teško u mjestima koja nemaju gradski vodovod, kao što je Lekeno.

"Vidjet ćemo kako će se provesti na sljedećim izborima" 

Najkritičnija situacija danas je bila u Čička Poljani gdje su mnogi ljudi do svojih kuća mogli doći samo čamcima. Stanovnik Vladimir je bio ogorčen na ministra Šukera za kojega misli da ga može biti sram. "Moja djeca neće sada moći u školu ići, moji konji neće imati što jesti. Propalo mi je ječma dvije tone. Životinje sam spasio, a štalu sam ogradio stajskim gnojem, jer vreće sa pijeskom su došle u 11 sati", kazao je Vladimir za jednu televiziju. Stanovnica Čička Poljane Vesna je kazala kako "nigdje nema žive duše" od onih koji bi im trebali pomagati te da se "slikaju tko zna kuda". "Vidjet će na sljedećim izborima kako će se provesti", zaprijetila je Vesna.

No, pitanje je i kada će se evakuirani vratiti u svoje kuće i hoće li se ponovno morati seliti, jer je od ove poplave zemlja već natopljena i neće moći primiti novu vodu, koja bi mogla doći nakon što kiša ponovno počne padati krajem tjedna.

Direktor Hrvatskih voda izbjegao pitanje o novom vodenom valu

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, koji je večeras u Dnevniku 3 ponudio i svoju ostavku na to mjesto, nije želio reći očekuje li novi vodeni val pred kraj tjedna te priprema li se nova akcija spašavanja ljudi. On tvrdi kako se takve poplave nisu mogle predvidjeti te je najavio kako će se sada krenuti u izgradnju novih nasipa.

Slovenski meteorolozi upozoravaju da količina kiše koja je najavljena za kraj tjedna ne bi trebala biti velika, ali će u kraškim poljima i ljubljanskom području koje je sad poput spužve dodatno proširiti poplavljene površine. Meteorolog Brane Gregorčić iz Agencije Republike Slovenije za okoliš je naveo da neće pasti veća količina padalina (od 60 do 70 milimetara kiše po četvornom metru), ali da će probleme stvoriti natopljena polja u unutarnjoj Sloveniji i području Dolenjskoga krasa, prenosi 24ur.

U području oko Krke će se produžiti period poplave

Prema Gregorčićevim riječima, osim što će se povećati poplavljene površine, najvjerojatnije će doći i do odgode povlačenja voda. "To će produžiti period poplava, posebno u području oko Krke", rekao je Gregorčić.

Šteta u Sloveniji veća od 20 milijuna eura, EU svojoj članici obećala pomoć

Nakon katastrofalnih poplava koje su u posljednjim danima pogodile Sloveniju osiguravateljske kuće računaju visinu štete. Prema ocjenama Triglava, šteta će premašiti iznos od 20 milijuna eura. Usto, iz Triglava su naglasili da će taj iznos još rasti jer se voda nije povukla iz svih područja pa ni sve procjene nisu dovršene.

Europski tajnik za regionalnu politiku Johannes Hahn je nakon nedavnih poplava u Sloveniji izrazio solidarnost sa stanovnicima pogođenih područja te naglasio da je Europska komisija spremna pomoći Sloveniji.

Pročitajte više