Prijeti mu 5 godina zatvora: Počelo suđenje predsjedniku protuislamske Pegide

Foto: FAH

U NJEMAČKOM Dresdenu je u utorak započeo proces protiv predsjednika protuislamskog pokreta Pegida, Lutza Bachmanna, zbog širenja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

"Bachmann je vrijeđao i napao ljudsko dostojanstvo izbjeglica koje su došle u Njemačku nazivajući ih pogrdnim imenima u svojim prilozima na Facebooku", rekao je državni odvjetnik Tobias Uhlemann na početku procesa.

"Bachmann je time svjesno pozivao na kršenje društvenog reda i mira", stoji u optužnici.

Optužnica 43-godišnjem predvodniku pokreta Patriotskih Europljana koji se protive islamizaciji Zapada (Pegida) predbacuje da je još 2014., dakle godinu dana prije dolaska velikog broja izbjeglica u Njemačku, širio rasnu i vjersku mržnju nazivajući izbjeglice, mahom muslimanske vjeroispovijesti, "stokom", "propalicama" i "ološem".

Bachmannova odvjetnica traži obustavljanje procesa i oslobađajuću presudu. Ona tvrdi da se ne može dokazati da je Bachmann autor uvredljivih priloga na Facebooku. Sadržaj tih priloga ionako, kako tvrdi odvjetnica, nije kažnjiv s obzirom da je zajamčen ustavnim pravom na slobodu mišljenja i izražavanja.

Prijeti mu do 5 godina zatvora

Suđenje je prekinuto na zahtjev obrane nakon što je optužba iznijela dokaz, video snimku, koji bi trebao dokazati da je Bachmann autor uvredljivih napisa na Facebooku.

U slučaju osuđujuće presude, Bachmannu, koji je već kažnjavan, između ostalog, i zbog provala i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, prijeti zatvorska kazna između tri mjeseca i pet godina.

Ispred sudnice su uoči početka suđenje prosvjedovali sljedbenici Pegide tražeći obustavljanje procesa. Na jednom od transparenata je stajalo i "Merkel je ta koja mora pred sud".

Pokret Pegida osnovan je 2014. u Dresdenu i svakog ponedjeljka održava prosvjede protiv muslimana, izbjeglica, političara i medija.

U saveznoj pokrajini Saskoj rašireno je protuislamsko raspoloženje i netrpeljivost prema strancima, a njen glavni grad Dresden smatra se jednim od glavnih uporišta protuislamskog pokreta.

Raspoloženje protiv stranaca općenito je raširenije na istoku Njemačke gdje živi u prosjeku svega 2-3 posto. 

Pročitajte više