Prijeti nova pandemija: Vlada je dobila napad odlučnosti

ZOVITE epidemiologe! Hrvatska Vlada dobila je napad odlučnosti. Već drugi puta u pola godine. I jedina dva puta u pet godina. Jer, eto, unatoč kuknjavi ugostitelja, ne odustaje od primjene zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, kao što već mjesecima ne popušta apelima trgovaca da se u ovo krizno vrijeme odustane od zabrane rada nedjeljom.

Tko zna, ako nastavi ovim tempom, ovi napadi odlučnosti mogli bi se pretvoriti u pravu pandemiju. Poput svinjske gripe. S jednakim izgledima da brzo splasne i na kraju se pretvori tek u lažnu uzbunu. 

I kao svaka pandemija, tako i ove provale odlučnosti dolaze u krivo vrijeme. Zabrana rada nedjeljom poklopila se s trenutkom kad je upravo iz Banskih dvora otvorena sezona lova na svako radno mjesto, dok je zabrana pušenja aktivirana u recesijsko doba kad su ugostitelji pokrenuli hajku na svakog gosta u lokalu.

Odlučnost je uvijek bila Sanaderov "middle name"

Ali, nema veze, glavno je da se Vlada na čelu s premijerom Sanaderom potrudila da nakon (pre)dugih pet godina mandata konačno opravda titulu koju je prisvojila na početku mandata. Odlučnost je oduvijek bila Sanaderov "middle name", kodno ime pod kojim ga se prepoznaje u javnosti. Odlučnost nosi na reveru, ispisana mu je na čelu, usađena mu je u srcu. Pa bio bi stoga i red da barem dva puta u pet godina ustraje na zakonu kojeg je donijela njegova Vlada. Ili da makar pokuša.

Jer, u mnogo navrata to baš nije bilo tako. Evo, pompozno najavljivani zakon o navijačima pretvorio se u običnu kamilicu. Ili još gore, u čisti špirit.  Ne samo da je ukinuta zabrana konzumiranja alkohola na sportskim borilištima, nego će navijači moći ponovno ulaziti na stadione i u dvorane s 0,8 promila u krvi. Tko zna, da nije Sanader toliko nazdravljao iz svečane lože na Svjetskom rukometnom prvenstvu, možda bi Vlada pri sastavljanju tog zakona sačuvala trezvenost.


I kad smo već kod trezvenosti...  Dugo je trajao i takovani "suhi zakon", onih (ne)popularnih nula promila za vozače, koje je Sanader gorljivo branio u parlamentu, pozivajući čak ljude da "piju što više", ali da pritom ne sjedaju za volan. No čim je sklepao postizbornu koaliciju s HSS-om, vratio je 0,5 promila. 

Dugo je trajao i projekt državne mature. Sve dok klinci nisu zasuli ministarstvo jajima i paradajzom i objavili da im se ne da učiti. Dugo je trajao i ZERP, sve dok Bruxelles nije zavrnuo ruku. Dugo je trajala i najava ukidanja Fonda za privatizaciju, otprilike tjedan dana dok se nije slegla prašina oko akcije Maestro. Dugo je trajao i nalog za naplatu PDV-a Hrvatskoj radioteleviziji, par sati od ručka do popodnevnog odmora kad se Sanader trgnuo iz drijemeža i poništio nalog. Još uvijek je na snazi zakon o zabrani isticanja fašističkih obilježja, pa je u posljednjih par godina odgovarao tek jedan balavac s ustaškom kapom na Thompsonovu koncertu.  

Za svaku bolest nađe se lijek

A koliko je trajala najava o uvođenju čuvenih antirecesijskih mjera? Vjerovali ili ne, traje još uvijek. Kao jeka koja se kotrlja u daljini i s vremenom je sve tiša i tiša i tiša... Sve dok se potpuno ne ugasi.


Dakle, Sanaderovi napadi odlučnosti, kako i priliči svakoj pandemiji, doslovno predstavljaju utrku s vremenom. Nekad simptomi prođu sami od sebe, nekad je potrebna intervencija, ponekad odnesu neke žrtve, a ponekad ugasnu kao da nikad nisu ni izbili. 

Tako bi moglo biti i ovom prilikom. Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima nije još ni stupio na snagu, a ministar zdravstva već najavljuje da se neko vrijeme (a možda i svo vrijeme) neće naplaćiovati kazne za njegovo kršenje. Elegantno rješenje: zakon ipak stupa na snagu, ali se neće provoditi. Kao što je i zakon o zabrani rada nedjeljom stupio na snagu, a svi zatvaraju oči pred činjenicom da su trgovci u njemu ipak pronašli rupu koja im koja im omogućava da radnike nedjeljom drže na poslu kao čistače i skladištare, iako su im prodavaonice zatvorene. 

I tako, budući da se (gotovo) svakoj bolesti nađe lijeka, nađe se lijek i za svinjsku gripu, pa očito ima lijeka i za te nagle i nepredvidive provale odlučnosti Sanadera i njegove Vlade. Samo treba biti strpljiv i uporan. Sve ostalo dolazi samo od sebe.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: AFP

Pročitajte više