Prijetnja ozonu: Kineske tvornice ispuštaju tisuće tona zabranjenog freona

Foto: 123rf

PREMA novom istraživanju, Kina je glavni izvor nedavnog misterioznog porasta razina opasne kemikalije koja uništava ozon, javlja BBC.

Prema međunarodnim sporazumima, emisije klorofluorougljika (CFC), odnosno freona, trebale su u potpunosti biti ukinute do 2010. godine.

No znanstvenici su primijetili kako je u posljednjih šest godina drastično usporeno smanjenje razina tog plina na globalnoj razini, a izgleda da su za to prvenstveno odgovorna postrojenja u istočnim pokrajinama Kine.

Freon i ozonska rupa

CFC-11, poznat kao triklorofluorometan, jedan je od brojnih klorofluorougljika koji su se početkom 1930. koristili u rashladnim uređajima. Prvotno se smatralo kako ti plinovi nisu štetni, no znanstvenici su nakon nekoliko desetljeća shvatili kako molekule tog plina razaraju ozonski omotač koji nas štiti od ultraljubičastog zračenja.

Naime, kada se CFC nađe u atmosferi, on otpušta atome klora koji uništavaju ozonski sloj.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća je iznad Antarktike otkrivena rupa u ozonskom omotaču te je međunarodnom suradnjom 1987. dogovoren Montrealski protokol, odnosno sporazum, u kojem se zemlje potpisnice obvezuju na smanjenje uporabe freona za 50%.

Montrealski protokol pooštren je dvjema revizijama, 1990. u Londonu i 1992. u Kopenhagenu, kojima je zatraženo da se do 2000. iz uporabe potpuno izbace freoni, haloni i drugi halogenirani ugljikovodici.

Prema najnovijim istraživanjima, ako se sve zemlje drže protokola, ozonske rupe na sjevernoj polutci moglo bi u potpunosti nestati do 2030-ih, a iznad Antarktike do 2060-ih.

Kada je otkriven ponovni problem s CFC-ovima?

Razina CFC-11, drugog najzastupljenijeg CFC-a, u početku se smanjivala. No znanstvenici su 2018. godine otkrili kako se stopa smanjenja usporila za oko 50% u posljednjih šest godina.

Od 2013. godine, godišnje emisije zabranjenog CFC-11 na istoku Kine povećale su se za oko 7000 tona, piše The Guardian.

S obzirom na to da se najveća razina tog plina detektirala na području istočne Kine, provedena su dodatna terenska istraživanja. Otkriveno je da su mnoge tvrtke tog područja koristile te ilegalne kemikalije u poliuretanskim izolacijama.

Autori istraživanja zaključili su da se, ako se nastavi uporaba tih kemikalija u Kini, oporavak ozonskog omotača može odgoditi za cijelo desetljeće. Upozorili su da su CFC-ovi također vrlo moćni staklenički plinovi. Jedna tona CFC-11 jednako je opasna kao i 5000 tona CO2.

Istraživanje "Increase in CFC-11 emissions from eastern China based on atmospheric observations" objavljeno je u uglednom časopisu Nature.

Pročitajte više