Prijetnje Hajduk Jugenda: Noge ćemo ti odrezati!

POVJESNIČAR Tvrko Jakovina koji je neke Hajdukove navijače i tajnika Torcide Stipe Lekića optužio za promicanje nacizma dobio je prijetnju e-mailom u čijem potpisu stoji "član Hajduk Jugenda."

"Odrezat ćemo ti noge!" - pišu u mailu, a Jakovina je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao kako mu nije bilo nimalo ugodno kad je pročitao poruku te da ne može vjerovati da bi pojedini članovi Torcide između Hitlera i hrvatskog povjesničara izabrali Hitlera.

Jakovina kaže kako je najveći problem u tome što je tajnik Torcide izjavom i oblačenjem majice s natpisom Hajduk Jugend cijelu Torcidu "obukao " u nacističke simbole. Lekić je, kako piše Slobodna Dalmacija izjavio pred televizijskim kamerama kako je Torcida uvijek naginjala udesno, te opovrgnuo da majice imaju veze s nacizmom. Dodao je kako mu se sviđaju natpis i simbol, te da je to jedini razlog zašto to nosi.

Zbog tih natpisa Hrvatska je ponovo završila u stranom tisku, a vijest od France Pressea prenijeli su i mediji iz više europskih zemalja.

Policija istražuje slučaj

Glasnogovornica splitske policije potvrdila nam je da  su istražne radnje vezane uz nacističke simbole u tijeku, te da ćemo nakon završetka istrage doznati više informacija. Nije nam mogla otkriti ima li osumnjičenih te nad koliko se osoba provodi obrada i je li među njima tajnik Torcide.

Kako nam je kazala, Tvrtko Jakovina prijetnje još nije prijavio policiji.

Navodno su policajci u civilu na jučerašnjoj osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa između Hajduka i Intera dobili zadatak da "pročešljaju" tribine Poljuda kako bi detektirali pripadnike Torcide i ostale navijače odjevene u crne majice sa spornim grbom Hajduka u kandžama nacističkog orla, inače simbola Trećeg Reicha, te natpisom Hajduk Jugend. No, nisu pronašli ništa.

"Ograđujemo se i osuđujemo autore takvog znakovlja"

U NK Hajduk izdali su pismeno priopćenje za javnost u kojem ističu svoje zgražanje zbog zloporabe klupskog znakovlja.

"Tko je u kandže nacističkog orla umjesto Hitlerove svastike smjestio grb Hajduka? Suludo i protivno politici kluba i politici Republike Hrvatske čiji je cilj antifašistička Europa. Ograđujemo se i osuđujemo autore takvog znakovlja, a posebno one koji se pod krinkom navijačke skupine Torcida s takvim znakovljem predstavljaju kao navijači Hajduka. Zbog takvih i sličnih Hajduk je platio mnoge kazne." - stoji u reagiranju splitskog kluba.

Pročitajte više