Prikazan film "Lora-svjedočanstva" Nenada Puhovskog

Dokumentarni film "Lorasvjedočanstva" redatelja Nenada Puhovskog koji govori o zbivanjima u vojno istražnom centru "Lora" u Splitu u kom je od 1992. do 1996. bilo zatvoreno više od tisuću osoba, premijerno je prikazan večeras u zagrebačkom Teatru andtd.

Film je proizveden u produkciji Factum filma iz Zagreba i Televizije B92 iz Beograda, a prikazan je večeras u okviru Zagreb film festivala.

Uz 15-ak bivših zatvorenika "Lore" iz Srbije i Crne Gore te BiH, koji govore o mučenjima i ubojstvima u tom zatvoru, u filmu govore i generali Mato Laušić i Ivo Jelić, bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije Mario Barišić, bivši načelnik Policijske uprave splitsko- dalmatinske Ivo Stipčić, prof. Nikola Visković, odvjetnik Nenad Boban, novinar Pero Jurišin i bivša zastupnica austrijskog parlamenta Marijana Grandić.

Osim o događajima u "Lori", film govori i o stanju u Hrvatskoj i Splitu 1991., razmjeni zarobljenika u Nemetinu 1992. i prvom suđenju za zločine u "Lori" 2002.

"Napravio sam film najbolje što sam znao kako bih progovorio o jednoj važnoj temi. Nisam ni novinar niti pravnik i ima još puno priča o Lori koje treba ispričati. Ovo je tek prva", izjavio je redatelj Nenad Puhovski nakon projekcije filma.

Puhovski je naveo da je bilo teško doći do svjedoka, a još teže steći njihovo povjerenje jer su oni duboko traumatizirani, što se, rekao je, i pokazalo u nekim trenucima prilikom snimanja filma.

"Unatoč tome što im je beskrajno teško, oni imaju potrebu o tome govoriti", napomenuo je Puhovski i ustvrdio da nije točno da oni ne žele doći svjedočiti u Hrvatsku. Uz minimalne garancije sigurnosti, oni žele doći i reći što je bilo, kazao je Puhovski.

Puhovski je rekao da će dokumentarac o Lori ponuditi HTV-u, unatoč, kako je kazao, lošem prethodnom iskustvu s prikazivanjem sličnih filmova. On smatra da bi HTV trebala prikazati taj film zato što, kao javna televizija, treba otvarati takve teme.

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je večeras bio u publici, ocijenio je nakon projekcije da je Puhovski, s obzirom na nedostupnost brojnih podataka i svjedoka, napravio izvrstan dokumentarac. Film je objektivan i uravnotežen, vodi računa o osjećajima svih, a istodobno je usmjeren na prikaz odnosa prema zarobljenima i na prikaz zločina, kazao je Pupovac.

Predsjednik Libre Jozo Radoš je nakon filma ustvrdio kako je dobro da se o tom slučaju rade dokumentarni filmovi, makar i s 10 godina zakašnjenja. Ocijenio je da je putem svjedoka dobro prikazan cijeli slučaj, kao i kontekst u kojem se odvijao.

Na pitanje novinara zašto su na ulazu u dvoranu bila dvojica policajaca, Puhovski je rekao da su mu organizatori Zagrebačkog filmskog festivala javili da su dobili prijetnju "nekog zdruga". "No, kao što vidite, ništa se nije desilo", rekao je Puhovski novinarima.



(Hina) xbdj yjn

Pročitajte više