Pobjeda Bernardića je veliki poraz Milanovića koji zbog toga više neće moći mirno spavati!

Foto: Hina

POBJEDA Davora Bernardića na mjestu predsjednika SDP-a Zagreb dokaz je da se SDP-ovci vraćaju demokraciji, barem što se tiče Zagreba, složni su politički analitičari koji smatraju da je ovo jaka poruka Zoranu Milanoviću i provođenju njegove politike.

Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva iz Račanove Vlade za Index je rekao da je pobjeda Bernardića otpor vođenju stranke Zorana Milanovića i dokaz da članovi SDP-a ipak razmišljaju svojom glavom te da traže drugo rješenje za stranku.

Jurčić je istaknuo kako je ovo i reakcija na način na kakav su vođeni izbori i koliko su pojedini kandidati uživali podršku od šefa stranke i nekih ministara. "Kad su Bernardića skinuli s mjesta kandidata za gradonačelnika i kad je imao samo podršku Rajka Ostojića, već se tad vidjelo što središnjica misli o njemu, no ovi izbori su pokazali da članovi zagrebačkog SDP-a razmišljaju drugačije i poruka Milanoviću se ne mogu mijenjati ljudi u stranci nego se mora promijeniti vodstvo stranke", rekao je Jurčić.

Rekao je kako o budućnosti SDP-a i Zorana Milanovića najviše ovise rezultati izbora u Rijeci i Splitu. Ako će kaže, biti poput zagrebačkih SDP-ovaca i oduprijeti se mišljenju Milanovića, to će ističe Jurčić, značiti početak kraja Zorana Milanovića.

Ako pak Rijeka i Split podrže Milanovića, onda će, dodaje, to biti samo mučenje za stranku. Tvrdi kako upravo te dvije gradske organizacije odlučuju o budućnosti stranke i da li će napraviti transformaciju stranke.

Kaže kako zagrebački SDP-ovci ovime pokazuju da suvremenije razmišljaju dok je Milanovićeva i Linićeva podrška Mrsiću politika starog vremena koja, kaže, nema veze s demokracijom.

Puhovski: Treba se pokazati Milanoviću da nije nezamjenjiv

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je rekao da je ovo nastavak prakse da su birači uvijek skloniji glasanju protiv nego za, ističući kako je ovo jasna poruka zagrebačkih SDP-ovaca da su protiv Zorana Milanovića i vodstva stranke.

"Kao drugo, ovo je povratak Bernardića u politiku jer da je izgubio to bi značio njegov kraj u politici. Kao treće ovo je ujedno i pobjeda Milana Bandića jer se time jača Bandićeva pozicija u Zagrebu i pokazuje se da je Bandić pobjednik, a Milanović gubitnik", rekao je Puhovski.

Kaže kako se samo nada da Milanović sad neće raspustiti zagrebačku organizaciju te da će možda ovo shvatiti kao upozorenje, no da ipak čisto sumnja u to.

Puhovski tvrdi kako Hrvatska u ovom trenu ima i lošu Vladu i lošu oporbu i da je jedino rješenje da se nađe novi premijer.

"Ne mislim pritom da se odmah smijeni Milanović nego da se stvori atmosfera u kojoj će se pokazati Milanoviću da nije nezamjenjiv", zaključio je Puhovski.

Lalić: Ovo je bilo glasanje protiv Milanovića i za demokraciju

Sociolog Dražen Lalić, bivši istaknuti član splitskog SDP-a za Index je rekao kako je Bernardić pokazao da je rijetko sposoban političar da prizna svoje greške, no da je njegova pobjeda više uvjetovana nezadovoljstvom članova zagrebačkog SDP-a.

"To je pokazala i tako velika izlaznost zagrebačkih SDP-ovaca, od kojih dio sigurno nije aktivan u stranci. Sasvim je sigurno na izbore utjecala težnja članova SDP-a za očuvanjem i razvijanjem demokratskih odnosa unutar stranke. Time su pokazali svoje uvjerenje da je demokracija jedini pravi izlaz iz teškoća stranke, Vlasti i društva u cijelosti i da su svi ostali načini vođenja politike pogrešni", rekao je Lalić.

Kaže kako članovi zagrebačkog SDP-a Bernardića doživljavaju kao političkog aktera koji je demokratski usmjeren s obzirom da je osobito i izravno slao odrešite poruke u stranačkoj i široj javnosti prije izbora.

Vezano za to, Lalić pojašnjava da je Bernardić bio hrabar i spreman na iznošenje kritika prema Zoranu Milanoviću.

"Ovo je ustvari bilo glasanje protiv Milanovića i za demokraciju. Ti izbori bi trebali biti primjer i ostalim strankama. Podsjetimo se samo na način na kojeg je izabran Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Ovo je dokaz da se nakon izvjesnih teškoća demokracija u stranci ipak vraća kući, a SDP je u tome dugo prednjačio pred ostalim strankama", rekao je Lalić.

Mrsiću, a i Marasu koje Lalić dobro poznaje također je tvrdi, stalo do demokracije.

Lalić ističe kako je činjenica da su se sva tri kandidata unatoč žestokoj političkoj borbi zadržali u okvirima suparnika, a da nisu postali neprijatelji, pokazuje da bi u budućnosti mogli surađivati dobro i korektno na dobrobit stranke, Grada i društva u cijelosti.

Lalić zaključuje kako je SDP iz ovih izbora izašao snažniji pod uvjetom da Zoran Milanović prihvati rezultate izbora koji mu kaže, zasigurno nisu po volji te da nisu bila utemeljena upozorenja da će ovi izbori oslabiti stranku.

Milardović: Poraz Milanovića koji više neće moći mirno spavati

Profesor političkih znanosti i politički analitičar Anđelko Milardović rekao je kako su SDP-ovci u Zagrebu jasno okrenuli leđa Zoranu Milanoviću, koji je kaže, najodgovorniji za stanje u stranci i državi.

"Bernardićeva pobjeda je najlošiji scenarij za Milanovića i njegove pristaše. To je ujedno i poraz Milanovića jer onaj koji pobjedi na unutarstranačkim izborima u Zagrebu kasnije ima velike šanse pobijediti na izborima za šefa stranke", rekao je Milardović za Index.

Milardović tvrdi kako je Bernardić postao izravna konkurencija Milanoviću zbog čega tvrdi, hrvatski premijer više neće moći mirno spavati.

"Međutim Bernardiću bi poručio, Davore stani na loptu i makni autoritaran način vodstva. On mora poraditi na vraćanju socijaldemokracije u SDP", rekao je Milardović, napominjući kako Bernardić ne smije biti Milanovićeva kopija.

Ističe kako mu je drago da se stvorila protuteža Milanoviću za kojeg tvrdi da vodi autoritaran način vladavine.

"Tome bih dodao i da se Milanović ne slaže ni u čemu s predsjednikom Josipovićem, a time što ne prihvaća niti jednu predsjednikovu inicijativu stvara se dojam da su njih dvojica iz dvije države", kaže Milanović.

Pročitajte više