Prikupljena 754 uzorka krvi u akciji ICMP-a i MOBMS-a

TIJEKOM akcije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koja je provedena u 18 gradova širom Hrvatske krajem studenoga prikupljeno je 754 nova uzorka krvi od članova obitelji osoba nestalih za vrijeme Domovinskog rata kako bi se pomoglo u njihovoj identifikaciji.

Iz ICMP-a danas je priopćeno da se prvi rezultati očekuju početkom 2005. i da su stručnjaci za analizu DNK već započeli s analizom uzoraka krvi prikupljenih tijekom te akcije koji će usporediti s DNK profilima iz posmrtnih ostataka pronađenih osoba.

Također napominju da je za vrijeme akcije otvoreno 118 novih slučajeva nestalih osoba nakon što su  članovi obitelji nestalih osoba, čiji  podaci dosad nisu registrirani u ICMP-evoj bazi podataka, pristupili doniranju uzoraka krvi.

Akcija je dio zajedničkog projekta Međunarodne komisije za nestale osobe i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s ciljem ubrzanja procesa identifikacije nestalih.

ICMP i MOBMS su, osim toga, postigli i sporazum za razmjenu DNK podataka kako bi se omogućila usporedba svih prikupljenih uzoraka krvi sa svim uzorcima kostiju koji su pronađeni.

To znači da, bez obzira na mjesto u regiji gdje su uzeti uzorci krvi, šifrirani DNK profili iz tih uzoraka krvi će se usporediti s DNK profilima uzoraka iz kostiju posmrtnih ostataka pronađenih na teritoriju Hrvatske, navodi se u priopćenju i dodaje kako se nijedna nešifrirana DNK informacija neće razmijeniti bez pismene suglasnosti članova obitelji.

Pročitajte više