Prilikom ulaska u SAD agenti plijene gadgete

AMERIKANCI su poznati po velikom oprezu u zračnim lukama nakon 11. rujna i terorističkog napada na WTC, no pljenidba mobitela, računala ili sličnih tehnoloških naprava bez obrazloženja, pomalo je čudna.

Naime, riječ je o posljednjoj odluci Američkog ministarstva domovinske sigurnosti koja dozvoljava agentima prilikom vašeg ulaska na teritorij SAD-a pljenidbu bilo kojeg gadgeta bez obrazloženja zbog sumnji na teroristički napad.

Nije poznat datum donošenja ove odluke, no objavljena je 16. srpnja ove godine. Bez obzira na opravdanost ili neopravdanost sumnji, američki vam agenti bez ikakvog naloga trenutno mogu zaplijeniti navedeno.

Da stvar bude još gora, svi podaci koji su pronađeni na zaplijenjenim uređajima mogu se bez ograničenja distribuirati svim sigurnosnim ili nekim drugim državnim tijelima. Ova se odluka odnosi na tvrde diskove tvrde diskove, flash diskove, mobitele, iPodove ili slične prijenosne multimedijske playere, dojavljivače, audio i video trake, no i na tiskanu građu poput knjiga ili letaka.

Cilj ove odluke je prevencija terorističkih napada, a odnosi se na sve osobe koje ulaze na teritorij SAD-a, bilo da se radi o stranim ili domaćim državljanima.

V.M.
Foto: collegepublisher.com

Pročitajte više