Primakov: Rusija nije bila saveznik optuženog Miloševića

BIVŠI ruski premijer Jevgenij Primakov u današnjem je nastavku iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), negirao navode tužitelja Geoffreya Nicea da je "Rusija bila saveznik optuženog".

"Rusija je bila saveznik optuženog, ali iz vašeg iskaza se vidi da vam on nije govorio punu istinu?", provocirao je tužitelj.

Primakov je odgovorio da "Rusija nikada nije bila njegov saveznik već je zauzimala pozicije prema stanju na Balkanu i u svijetu".

Primakov je u glavnom ispitivanju potvrdno odgovarao na pitanja Miloševića o mirotvornoj ulozi Beograda u ratu u BiH i spremnosti za političko rješenje na Kosovu, dok je tijekom protuispitivanja tužitelja nastojao izbjeći odgovore.

Miloševićevo zalaganje za Vance-Owenov mirovni plan 1993., Nice je objasnio činjenicom da su Srbi tada držali 72 posto teritorija BiH iako su činili manje od 30 posto stanovništva, te da su istodobno držali i 30 posto teritorija Hrvatske.

"Zašto sucima niste objasnili da Beograd godinu dana nije reagirao na Vance-Owenov plan?", pitao je Nice.

"Zar vam Milošević nikada nije rekao da je blokada granice s RS samo formalnost?", nastavio je Nice, citirajući navode Ratka Mladića o neprekinutom dotoku pomoći iz SRJ. "Zar niste to znali?".

Bivši ruski premijer, prije toga ministar vanjskih poslova, a još ranije šef KGB-a, odgovorio je da su Rusi znali za kontakte Miloševića i Mladića u vrijeme "blokade" ali ne i za pomoć.

Na pitanje tužitelja o metodama kojim su Rusi saznali za kontakte, Primakov je ljutito odgovorio da "on nije optuženi i da nije dužan govoriti o metodama" ruske špijunaže.

Tužitelj ga je podsjetio da se obvezao govoriti istinu i punu istinu, a ne selektivno iznositi podatke.

Primakovljeve tvrdnje da su SAD i Zapad instrumentalizirali Kontaktnu skupinu za Kosovo 1998./99., kako bi činili pritisak na Beograd, tužitelj je opovrgnuo citiranjem zapisnika sa sastanaka skupine koje je supotpisala i Rusija.

Nice je citirao i odlomke iz knjige Primakovljevih sjećanja, u kojima da je svjedok kritizirao metode "pročešljavanja terena" koje je srpska policija primjenjivala na Kosovu, što u sudnici nije želio potvrditi.

Tužitelj je naveo i izjavu Madeleine Albright da je Rusija bila protiv internacionalizaciji problema Kosova, kako se taj obrazac ne bi primijenio i na Čečeniju, što je svjedok negirao.

Nice je zaključio da je ruski vrh smatrao da se Milošević "kockao da dobije rusku podršku, ali mu se nije isplatilo".

Milošević će u srijedu izvesti novog svjedoka obrane.

Pročitajte više