Primanje u Kongresu SAD u povodu proširenja NATO-a

U JEDNOJ od zgrada američkog Kongresa u srijedu navečer održano je primanje povodom praškog kruga proširenja NATO-a.

Organizatori su bili veleposlanici 10 zemalja članica Vilnius skupine, među kojima i hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić. Bila je to prigoda da sedam zemalja primi čestitke za ulazak u Savez i da se ponovi da Hrvatska, Albanija i Makedonija svoju priliku s pravom čekaju u slijedećem krugu.

Pokrovitelji skupa održanog pod nazivom ´Proslava vizije cjelovite i slobodne Europe´ bili su 13 američkih senatora i šestoro članova Predstavničkog doma.

U njihovo ime o važnosti procesa proširenja NATO-a govorili su senator Ben Nelson i bivši predsjednik kongresnog Odbora za međunarodne odnose Benjamin Gilman.

´Zasluga za najveće proširenje NATO-a, koje se dogodilo u Pragu, pripada dubokim vezama razvijenima unutar Vilnius skupine zemalja čiji su mudri vođe ostvarili suradnju i partnerstvo primjereno najuspješnijem sigurnosnom savezu u svijetu´, kazao je Nelson.

O američkoj politici spram NATO-a govorio je savjetnik američkog predsjednika veleposlanik Daniel Fried, Direktor odjela za Europu i Euroaziju u Vijeću nacionalne sigurnosti.

Potvrdio je političko opredjeljenje SAD da se u Savez prime i druge europske zemlje koje svojim postignućima to budu zaslužile i koje žele sudjelovati u euroatlantskim integracijskim procesima i institucijama.

Osobito toplo pozdravljen bio je govor Adama Michnika, glavnog urednika poljskog dnevnika Gazeta Wyborcza koji je o proširenju Saveza govorio sa stanovišta zemalja novih članica.

Pročitajte više