Primirje bilo kratkog vijeka: Vladini snajperisti ubili tri pobunjenika u Sani

GLASNOGOVORNIK pobunjeničkog plemena Hashid kazao je kako su vladini snajperisti danas u Sani ubili tri pristaše Sheikha Al-Ahmara, javlja Voice of America.

Do pucnjave je došlo unatoč primirju kojeg su jučer sklopili Al-Ahmar i potpredsjednik Hadi. Privremeni predsjednik Hadi naredio je svojim trupama da se povuku iz područja u Sani koje kontroliraju pripadnici opozicijskog plemena, dok je Al-Ahmar svojoj paravojsci dao naputak da napuste sve vladine zgrade koje su zauzeli i da obustave borbe.

Veliki pritisak stavljen je na leđa potpredsjednika Hadija, koji je preuzeo Salehove predsjedničke dužnosti, dok se ovaj liječi u Saudijskoj Arabiji. Još nije poznato hoće li se Saleh vraćati u zemlju i kakvo je njegovo zdravstveno stanje. No s obzirom na to da su s njim u inozemstvu i brojni članovi vlade, postoji realna bojazan da će opozicijske snage pokušati iskoristiti trenutni politički vakuum na vrhu države.

Washington Post je izvijestio kako su europski i američki diplomati uputili savjet opozicijskim snagama da se suzdrže od uspostave nekih privremenih i prijelaznih institucija vlasti dok Saleh i službeno ne ode s vlasti. Bez obzira na to, glasnogovornica američke ambasade u Jemenu kazala je kako će Washington nastaviti pritiskati Saleha, nekoć svog saveznika, da napusti vlast

Pročitajte više