Primorac: Novi školski program - zdravstveni odgoj i obrazovanje

ZDRAVSTVENI odgoj i obrazovanje naziv je novoga školskog programa koji će se od iduće školske godine provoditi u osnovnim i srednjim školama kroz satove razrede zajednice.

Zdravstveni odgoj i obrazovanje ne će se ocjenjivati, a zbog preopterećenosti učenika ne će biti poseban školski predmet, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na konferenciji za novinare, koja je održana nakon sjednice Povjerenstva za prosudbu programa o spolnom odgoju, koje je u konačnici, kako je rečeno, imalo jedinstven stav o novom programu.

Kroz taj program, koji će biti obvezan, ne će se samo poučavati o spolnom odgoju, već i o drugim problemima s kojima se susreću mladi kao što su ovisnosti, AIDS, alkoholizam i t.d.

Provodit će se na tri razine i prilagođeno dobi učenika - posebno za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole, posebno za gimnazijalce te za učenike strukovnih srednjih škola.

Ministar je najavio za mjesec i pol pokretanje javnoga natječaja za programe zdravstvenog odgoja i obrazovanja, koje će prosuditi skupina stručnjaka. Program bi u školama predavali osposobljeni nastavnici i vanjski stručni suradnici.

Zbog ovisnosti o drogama svake godine u Hrvatskoj, kako je upozorio ministar, nestane jedan gradić, a oko 15 posto učenica na kraju srednje škole ima klamidiju, spolno prenosivu bakteriju koja može uzrokovati neplodnost.

"Cilj je promijeniti ponašanje mladih i pokušati utjecati na pozitivne i humane vrijednosti", rekao je sociolog Dražen Lalić, zamjenik predsjednika Povjerenstva.

Predsjednik Povjerenstva Vladimir Gruden izjavio je kako je to povjerenstvo imalo jedinstven stav o novome programu, ali različite kutove gledanje. Lalić je dometnuo kako različiti stavovi nisu bili na svjetonazorskoj ili političkoj osnovi već samo na stručnoj.

"Konačni proizvod nije pobjeda ili premoć jedne ili druge skupine već plodno usuglašavanje", zaključio je Lalić.

Na upit o budućnosti postojećih programa spolnog odgoja, među kojima je najčešće spominjani Teen Star, ministar Primorac je rekao kako će ti programi biti dio izvannastavnih aktivnosti, a nakon uvođenja programa zdravstveni odgoj i obrazovanje, postat će izvanškolske aktivnosti.

Pročitajte više