Primorac: Pokušat ćemo pomoći studentima glazbene škole u Lovranu

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da će ministarstvo kojemu je na čelu i on osobno učiniti sve što mogu, iako nemaju bilo kakvih obveza, da studenti Visoke glazbene škole "Ino Mirković" u Lovranu završe školovanje i dobiju diplome.

Novinarima koji prate rad Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, Primorac je rekao da je Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu jučer uskratilo dopusnicu za rad te lovranske glazbene škole.

Iako, istaknuo je Primorac, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) nema nikakvih obveza prema toj školi i studentima, ipak, dodao je, "osobno mi je previše teško ostaviti na ulici te mlade ljude koji nisu ni krvi niti dužni za situaciju u kojoj su se našli".

Zato ćemo u Ministarstvu, najavio je, pokušati točno utvrditi koliko je novca potrebno osigurati i isplatiti da bi ti mladi ljudi dobili diplome.

Opetovao je kako MZOŠ nema nikakvih obveza i dodao da je vlasnik te glazbene škole izgubio sudski proces. Ipak, najavio je Primorac, "razmišlja da donese odluku o isplati potrebnog novca".

Jer, rekao je, nakon što je Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu donijelo odluku da je Mirkovićevoj školi uskraćena dopusnica nastava se u toj školi više neće održavati. Ali, dodao je, to i nije problem, već je problem što će biti sa studentima koji su pohađali tu školu.

Najavio je da će već danas održati izvanredni sastanak kako bi se uvjerio koliko je novca doista potrebno jer, istaknuo je Primorac, bez obzira na to što je pravo na strani Ministarstva, osjeća moralnu obvezu da pomogne tim ljudima.

U vezi najava da će studenti Visoke glazbene škole "Ino Mirković" prosvjedovati ispred MZOŠ-a, Primorac je studentima poručio da je Ministarstvo za to ne samo potpuno kriva adresa već i jedino koje im želi pomoći.

Savez studenata Hrvatske (SSH) priopćio je sredinom rujna kako 75 studenata Visoke škole ne mogu diplomirati jer Škola zahtijeva da uplate po 18 tisuća eura. Takvo je stanje posljedica različitih tumačenja obveza dekana Škole i Ministarstva, rečeno je tada.

Pročitajte više