Primorac: Prvi sporazum klinike Mayo s nekom neameričkom ustanovom

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac ističe da je danas potpisani Memorandum o razumijevanju i suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Mayo fundacije za medicinska istraživanja i obrazovanje prvi sporazum koji ta svjetski ugledna američka fundacija potpisuje s nekom ustanovom izvan američkih granica.

Za ministra Primorca ta svečanost upriličena danas u Auli zagrebačkoga Sveučilišta izuzetno je važan događaj za Hrvatsku, a smatra ga i povijesnim.

Jer, objasnio je, ako sagledamo samo što taj memorandum znači u području visokoga obrazovanja u Hrvatskoj u kontekstu činjenice da osoba koja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) želi završiti specijalizaciju na Klinici Mayo mora biti iznad pet posto najboljih, postaje jasno da u Hrvatskoj možemo pružiti tako kvalitetnu mogućnost najboljim hrvatskim mladim stručnjacima.

Ministar Primorac ističe da su hrvatski znanstvenici i stručnjaci koji rade na Klinici Mayo bili ključne osobe u postizanju današnjega sporazuma ali smatra da je to slučaj i sa svim hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu.

Samo, upozorio je, do sada nije postojao model njihova uključivanja u hrvatski znanstveni i obrazovni sustav, odnosno nije bilo prave komunikacije, a niti sluha za to.

S tim u vezi, Primorac je istaknuo da je jedan od njegovih ključnih projekata, na kojemu je već počeo raditi, objedinjavanje hrvatskoga nacionalnog bića u inozemstvu i u domovini.

Novinarima nazočnima na današnjem potpisivanju Memoranduma o razumijevanju i suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Mayo fundacije, Primorac je potvrdio da će uskoro i službeno razgovarati s rektoricom zagrebačkoga Sveučilišta Helenom Jasnom Mencer o slučaju zagrebačkoga Studentskog centra (SC), odnosno o situaciji nastaloj nakon što je s računa zagrebačkoga Sveučilišta u Zagrebačkoj banci, a na temelju presude Općinskoga suda u Zagrebu, skinuto skoro tri milijuna kuna koliko poduzeću "Krogradnja" duguje SC.

Jer, rekao je Primorac, bez obzira na to što je spreman operativno rješavati probleme htio se iscrpno upoznati s cijelim problemom, za što je, istaknuo je, rektorica Mencer iskazala razumijevanje. Dodao je da je jučer nazočio sjedinici sveučilišnoga Senata na kojoj je pozdravio njegove članove te samo neslužbeno razgovarao s rektoricom Mencer o situaciji nastaloj nakon ovrhe.

Pročitajte više