Primorac: U pravilniku o kupalištima ima svega tri posto gluposti

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da u Pravilniku o sigurnosti na uređenim kupalištima "ima mnogo dobrih stvari i svega tri posto gluposti", a da je njegova pomoćnica Romana Caput Jogunica koja je zbog propusta podnijela ostavku "napravila puno drugih dobrih stvari u Ministarstvu".

"Protiv sam onih oblika ponašanja, ja bi rekao linča prema njoj. Drugi koji su odgovorni u hijerarhiji bit će također prozvani", rekao je Primorac odgovarajući na novinarska pitanja na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Najavio je da će cijeli slučaj razmotriti idući tjedan kada se vrati sa službenog puta.

Na novinarski upit potvrdio je da je faksimil na Pravilnik udario njegov pomoćnik Neven Vučković, koji, rekao je, dnevno udara od 150 do 200 faksimila na dokumente koje uprave provjeravaju.

"Cijelo pitanje je toliko minorno", rekao je Primorac dodajući kako ne namjerava smijeniti pola svog ministarstva zbog propusta pri donošenju Pravilnika i da će nastojati pomoći svojoj donedavnoj pomoćnici Caput-Jogunici, koja je, dodao je, napravila mnogo sjajnih stvari u Ministarstvu i koja je samohrana majka.

Inače, Pravilnikom koji je objavljen u "Narodnim novinama" i potom povučen, u 56 članaka se propisuju uvjeti koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta, na tehničko uređenje itd.

Pod uređenim kupalištima smatraju se unutarnji i vanjski bazeni, prirodna kupališta, plaže uz obalu, mora jezera i rijeka koja imaju vlasnika odnosno upravu.

Cijeli slučaj oko Pravilnika uslijedio je nakon što su pojedini mediji objavili dijelove sadržaja, uz ostalo da se njime zabranjuje "konzumirati jelo i piće na kupalištima, neprimjerena odjeća, te što djeca do tri godine moraju imati kupaće kostime".

To su dijelovi iz članka 39. u kojem uz ostalo stoji "da kupač ne smije konzumirati hranu i piće na užem prostoru uređenog kupališta, kupati se u alkoholiziranom stanju pod utjecajem droge, kupati se u neprimjerenom kupaćem kostimu, kupati se s otvorenim ranama i kožnim bolestima, ometati druge kupače izazivanjem svađe i tuče, ... da djeca do tri godine moraju u bazenu obvezno upotrebljavati kupaće gaćice ili pelene za kupanje".

U prvim izjavama nakon objavljivanja članka o Pravilniku u medijima, Primorac je govoreći više o proceduralnim nego o sadržajnim pogreškama najavio je da će biti povučen, da njegov sadržaj nije vidio prije objave u "Narodnim novinama", da ga nije potpisao već da je na njega stavljen faksimil s njegovim potpisom i da će odgovarati oni koji su učinili proceduralni propust.

Nakon toga 16. svibnja njegova pomoćnica Romana Caput-Jogunica podnijela mu je ostavku, a u priopćenju za javnost navela je da je to učinila jer ju je "ministar Primorac u javnosti proglasio kao jedinu odgovornu osobu za sporni i ismijani pravilnik koji je tumačen neprofesionalno i na krivi način". Također je navela da je Pravilnik radila radna skupina koja je bila usmjerena na rješavanje problema s kojima se susreću ravnatelji bazena te uprave koje vode uređena kupališta, rješavanje problema spasioca i njihove obuke te ostalim propisima koji su bili ismijani jer su krivo protumačeni. Pretpostavljam da bi cijela situacija i tekst bili ispravljeni da je Pravilnik prošao cjelokupnu propisanu proceduru koju prolaze svi pravilnici prije nego se upute u javno objavljivanje, navela je u priopćenju Caput-Jogunica, izrazivši nadu da će i druge odgovorne osobe koje su udarile faksimil, a da o sadržaju Pravilnika nisu izvijestile ministra, snositi posljedice kao i ona.

Pročitajte više