Primorac: Za obrazovanje i iz izvanproračunskih sredstava

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da se uz ograničena proračunska sredstva za obrazovanje u 2005. mora razmišljati i o izvanproračunskim sredstvima, kako bi se poboljšalo stanje u školstvu i znanosti.

Naglasivši da će se boriti za izvanproračunska sredstva, Primorac je na konferenciji za novinare, održanoj nakon prosvjeda sindikata prosvjete i znanosti na Markovu trgu, ponovio da se za obrazovanje od Svjetske banke očekuje zajam od 85 milijuna dolara, od čega će se u 2005. dobiti 56 milijuna kuna.

Uz to, aktivirana je Zaklada za znanost, (s temeljnim kapitalom od 110 milijuna kuna) za znanstvene projekte, edukaciju znanstvenika i dr.

Komentirajući prosvjed sindikata predškolskog odgoja, školstva i znanosti protiv premalog izdvajanja u državnom proračunu, Primorac je podržao sindikalne zahtjeve. "Poruka sindikata je snažna, no pitanje je ima li smisla prosvjedovati na dan donošenja proračuna", rekao je.

Komentirajući zahtjev o uklanjanju zaostajanja u plaćama za 12 posto u odnosu na gospodarstvo, Primorac je upozorio da je zaostatak nastao u zadnjih nekoliko godina, a ne ove godine.

Najavio je racionalizaciju unutar sustava koja će podići plaće za nekoliko postotaka. Na upit znači li racionalizacija otpuštanja, kazao je da to neće biti nužno otpuštanja, već "stavljanje ljudi da rade gdje im je mjesto".

Najavio je i program individualnog nagrađivanja nastavnika, a kriterije za nagrađivanje izradit će Ministarstvo i Zavod za školstvo.

Pročitajte više