Princu Andrewu je nakon skandala zlostavljanja maloljetnice obrisan Twitter profil

NEKOLIKO dana nakon što je princu Andrewu kraljica oduzela sve njegove kraljevske i vojne titule, izbrisan mu je i službeni profil na Twitteru.

Pratitelji njegove službene stranice @TheDukeofYork, koja je prethodno bila označena u objavama službenog Twittera kraljevske obitelji, sada nailaze na praznu stranicu s porukom - ovaj račun više ne postoji.

Izgleda da je princu Andrewu još uvijek aktivan službeni profil na Instagramu, iako je on nedavno prebačen na privatne postavke; što znači da pratitelji moraju zatražiti pristup stranici, piše CNN.

Bez titula ostao zbog tužbi za zlostavljanje

Podsjetimo, kraljica je princu Andrewu prije nekih tjedan dana oduzela sve njegove kraljevske i vojne titule zbog tužbe koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre, žena koja tvrdi da ju je zlostavljao kad je bila maloljetna.

U izjavi Buckinghamske palače stoji: "Uz kraljičino odobrenje i suglasnost, vojna pripadnost i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Yorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Yorka nadalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i brani se u ovom slučaju kao privatni građanin."

Izvor iz palače rekao je da princ više neće službeno koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Veličanstvo, a njegove druge uloge bit će podijeljene među drugim članovima kraljevske obitelji i neće mu biti vraćene.

Američki sud odbio je žalbu princa Andrewa te je protiv njega i dalje aktivna optužnica za seksualno zlostavljanje maloljetnice. Tužila ga je Virginia Giuffre, koja tvrdi da ju je princ spolno zlostavljao kada je imala 17 godina.

U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njezinim tijelom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ. Tvrdi da ju je Andrew zlostavljao i u Epsteinovoj kući na Manhattanu te na njegovom privatnom otoku na Američkim Djevičanskim otocima. Dodala je da je princ Andrew bio svjestan toga da je ona u to vrijeme bila maloljetna.

Nagodba s Epsteinom

Američki okružni sudac Lewis A. Kaplan kazao je kako prinčevi odvjetnici nisu uspjeli osporiti ustavnost tužbe koju je Virginia Giuffre podnijela u kolovozu. Naime, njegovi odvjetnici su kazali kako njena tužba nije jasno sastavljena i da bi trebala biti nevažeća zbog sporazuma s odvjetnicima Jeffreyja Epsteina iz 2009.

Tvrdili su da Giuffre svojom tužbom krši uvjete nagodbe pri kojoj joj je Epstein platio 500.000 dolara da odustane od slučaja protiv njega i drugih involviranih osoba. No u nagodbi se prinčevo ime ne spominje izričito.

"Tužba Giuffre nije 'nerazumljiva', 'nejasna' ili 'dvosmislena'", napisao je sudac Lewis u presudi. "U njoj se navode diskretni incidenti seksualnog zlostavljanja u određenim okolnostima na tri lokacije koje se mogu identificirati. Također je navedeno tko je točno sudjelovao u seksualnom zlostavljanju", dodao je.

Pročitajte više