Pripadnici hrvatskog kontingenta se vratili iz Poljske

Foto: MORH

IZ POLJSKE su se vratili pripadnici 8. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP), a doček im je priređen u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru.

"Zahvaljujući vama, Republika Hrvatska još jednom je dokazala spremnost za sudjelovanjem u zajedničkom obrambenom sustavu sa saveznicima i partnerima potvrđujući svoj aktivan doprinos miru i stabilnosti ne samo na ovim prostorima, nego i daleko izvan svojih granica", rekao je ministar obrane Mario Banožić, priopćeno je u utorak iz MORH-a.

Pripadnike su dočekali i načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadir Valentin Skroza i zapovjednik Topničko-raketne bojne GOMBR-e, bojnik Marijan Žukina.

U sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a

Skroza je rekao vojnicima, pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP), da su "ogledalo Hrvatske vojske" i da su "u Poljskoj predstavljali ne samo ovu brigadu i našu vojsku, već i cijelu Domovinu". Žukina je dodao da svaka zadaća u međunarodnom okružju podiže razinu znanja i sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske.

Glavninu snaga 8. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Hrvatski kontingent u NATO aktivnosti u Poljskoj sudjeluje u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a, s pripadnicima oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Rumunjske.

Pročitajte više