Pleme u Brazilu ubilo službenika: "Zaurlao je, iščupao strijelu i beživotno pao"

Screenshot: You Tube

VLADIN službenik i vodeći ekspert za izolirana amazonska plemena ubijen je strijelom koja ga je pogodila u prsa nakon što se približio plemenskoj skupini koju je želio zaštititi, javlja Reuters.

56-godišnji Rieli Franciscato proveo je cijelu karijeru kao službenik u državnoj agenciji za plemenske zajednice Funai, gdje je radio na uspostavi rezervata koji bi zaštitili plemena koja nemaju doticaja s vanjskim svijetom.

Ove srijede, kada se približio plemenskoj zajednici koja živi pored rezervata Uru Eu Wau Wau na granici s Bolivijom, pogođen je strijelom.

"Zaurlao je, iščupao strijelu iz prsa, potrčao 50 metara i beživotno pao"

"Zaurlao je, iščupao strijelu iz prsa, potrčao 50 metara i beživotno pao", rekao je policajac koji je pratio ekspediciju u audio snimci objavljenoj na društvenim mrežama.

Nevladina organizacija Kanindé, kojoj je Franciscato osamdesetih godina bio jedan od suosnivača, poručila je kako plemenske zajednice ne razlikuju prijatelje od neprijatelja u vanjskom svijetu.

Njegova smrt dolazi u trenutku kada su indigene zajednice u Brazilu posebno ugrožene zbog ilegalnih drvosječa i rudara zlata koji su ohrabreni politikama desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara, čiji je cilj razvoj Amazonije te smanjenje rezervata.

Pročitajte više