Pripadnicima crvenih beretki određen pritvor, prijeti im od pet do 20 godina zatvora

SPECIJALNI sud u Beogradu pokrenuo je sinoć istragu protiv četvorice pripadnika Jedinice za specijalne operacije koji su osumnjičeni za oružanu pobunu te jedinice u studenom 2001., i odredio im pritvor, javlja RTS.

Radi se o nekadašnjem načelniku za sigurnost JSO, a sada pripadniku Sigurnosno-informativne agencije Veselinu Lečiću, pripadniku policije Mići Petrakoviću, pripadniku Protuterorističke jedinice Vladimiru Potiću i umirovljeniku Dragoslavu Krsmanoviću.

Osim četvorice uhićenih, u vezi s pobunom JSO-a bit će saslušani i Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, koji služe kazne za druga djela.

Zahtjev za provođenjem istrage protiv četvorice bivših pripadnika JSO-a podnijelo je Tužiteljstvo za organizirani kriminal.

Akcija uhićenja osumnjičenih provedena je nakon pretkaznenog postupka i provjere informacija do kojih se došlo u postupcima vođenim protiv pripadnika zemunskog klana i povodom ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Prema kaznenom zakonu Srbije bivšim pripadnicima "crvenih beretki" prijeti kazna od pet do 20 godina zatvora.

JSO je, u studenom 2001., otkazala poslušnost zapovjedništvu, blokirala bazu u Kuli, ispostavila zahtjeve za smjenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne sigurnosti i njegovog zamjenika, a potom uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala autoput kod Vrbasa. Jedinica je, narednih dana, blokirala autocestu kroz Beograd, odbijajući naređenja da se vrati u svoju bazu u Kuli.

Uzrok pobune "crvenih beretki" bilo je, kako su tada obrazlagali njeni zapovjednici, nezadovoljstvo pripadnika jedinice uhićenjem haških optuženika braće Banović, Nenada i Predraga.

Pročitajte više