VRHUNAC KRIZE Španjolski ministar tvrdi: "Snimke policijske brutalnosti su lažne"

Screenshot Youtube/Twitter

NAKON jučerašnji masovnih prosvjeda na kojima je na ulice Barcelone izašlo gotovo pola milijuna Katalonaca i obraćanja katalonskog predsjednika Charlesa Puigdemonta, stanje u toj pokrajini i dalje je napeto. Katalonci očekuju novi potez španjolske vlade. Osim toga, španjolski ministar vanjskih poslova ustvrdio je kako je veliki broj fotografija nasilja policije protiv prosvjednika na dan referenduma u Kataloniji bilo lažno



>> OSVETA ZA REFERENDUM Španjolska danas nameće svoju vlast Kataloniji

>> MASOVNI PROSVJEDI U KATALONIJI Puigdemont: Ne prihvaćamo mjere Madrida

Jučer je, podsjetimo, španjolska vlada odlučila primijeniti članak 155. ustava, no prije njegove primjene treba ga odobriti i španjolski parlament. To bi se, prema očekivanjima, trebalo dogoditi u petak. Prema dosadašnjim informacija, u parlamentu postoji potrebna većina za izglasavanje primjene tog članka.

Članak 155. ukida katalonsku anatomiju

Članak 155. ukida vladu u Kataloniji, preuzima vlast nad parlamentom i administracijom i u roku od šest mjeseci raspisuju se novi izbori na kojima bi trebala biti izabrana nova vlada.



Javnosti se tim povodom obratio jučer i katalonski predsjednik Charles Puigdemont. Kazao je da "neće pristati na mjere Madrida". "Potezi Madrida prema Kataloniji najgori su napad nakon diktature Francisca France. Žele nas likvidirati", dodao je. "Ako su temeljne vrijednosti Europe ugrožene u Kataloniji, bit će ugrožene i u cijeloj Europi", kazao je katalonski predsjednik.

"U Kataloniji i Španjolskoj je ubijena demokracija."


Obratio se i svim građanima Europe na engleskom jeziku, kazavši da su temeljne vrijednosti Europe ugrožene. Najavio je borbu za "svoje domove i ekonomiju". "Moramo obraniti naše institucije onako kako smo ih uvijek branili, na miran i civiliziran način", kazao je.

"U Kataloniji i Španjolskoj je danas ubijena demokracija. Europo, niste nam pomogli 1936... Molim vas, sada je trenutak!", kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont. Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije, ali nije naglasio hoće li na njoj doći do proglašenja neovisnosti.

>> PROGLASIT ĆE NEOVISNOST? Katalonski predsjednik: "Ne prihvaćamo mjere Madrida, žele nas likvidirati"

Španjolski ministar vanjskih poslova zanijekao puč u Kataloniji

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis zanijekao je danas kako je korak njegove vlade u kojoj bi kontrolirala Kataloniju bio državni udar.



Jučer je zastupnica u katalonskom parlamentu Carme Forcadel mjere Madrida nazvala pučem. Dastis je danas izjavio za BBC kako to nije točno. "Ako je netko pokušao državni udar, onda je to katalonska regionalna vlada", dodao je.


Madrid je reagirao nakon što su katalonski čelnici odbili zaustaviti postupak proglašavanja neovisnosti nakon održanog referenduma 1. listopada. Tada je 43 % Katalonaca sudjelovalo u glasanju, a 90 % ih se izjasnilo za samostalnost te pokrajine.

"Puč je inicirao katalonski predsjednik"

Stavi li španjolski premijer Mariano Rajoy, uz podršku španjolskog parlamenta, Kataloniju pod kontrolu Madrida, prema nekim izvješćima, to bi značilo preuzimanje i kontrole nad lokalnim policijskim snagama u pokrajini kao i kontrolu nad javnom televizijom TV3.

"Katalonska vlada je pokušala napraviti puč", kazao je španjolski ministar  vanjskih poslova Alfonso Dastis. "To potvrđuje i činjenica da ostatak demokracije i zemlje partneri u EU ne prihvaćaju postupke katalonske vlade", zaključio je Dastis.

Dastis je ustvrdio i kako je veliki broj fotografija nasilja policije protiv prosvjednika na dan referenduma u Kataloniji bilo lažno. Španjolska vlada se kasnije ispričala zbog nasilja u kojemu je 1.066 osoba zatražilo liječničku pomoć.
 

Pročitajte više