Priprema platforme za sastanke Slovenije i EU

VANJSKOPOLITIČKI odbor i odbor za europske poslove slovenskog parlamenta u petak su na zajedničkoj sjednici raspravljali o stajalištima koja će slovenski premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zastupati na sastancima ministara vanjskih poslova i predsjednika vlada članica Europske unije sljedećeg tjedna.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Jerovšek podržana je platforma koju je u četvrtak prihvatila slovenska vlada.

Platforma uz ostalo sadrži i stajalište vlade o pregovorima o otvaranju pregovora s Turskom i Hrvatskom.

"Europska perspektiva Hrvatske i Turske u slovenskom su interesu", rekao je Jerovšek i dodao da je u raspravi na odboru sudjelovao i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je članove odbora među ostalim obavijestio i o svojem nedavnom sastanku sa šefom hrvatske diplomacije Miomirom Žužulom u Sofiji i "očekivanjima" hrvatske strane.

Jerovšek je u vezi s europskim sastancima idućeg tjedna na kojima Hrvatska očekuje određivanje datuma za početak pregovora s Unijom rekao da je europska perspektiva Hrvatske u interesu Slovenije "naravno uz uvažavanje europskih standarda", pa i onih koji se tiču "rješavanja spornih pitanja vezanih s granicom".

Jerovšek je rekao da datum početka pregovora s Hrvatskom u dokumentu koje je pripremilo nizozemsko predsjedništvo nije naveden, nego su ostavljene zagrade, no "ne zbog Slovenije", te da će turski put u EU biti dug.

Jerovšek je isto tako rekao da je stajalište Europske unije da pregovore veže uz suradnju sa sudom u Haagu.

Na ustrajanje nekih novinara da odgovori kakvo će stajalište Slovenija zastupati glede pregovora s Hrvatskom, odnosno je li na sjednici dvaju odbora bilo riječi o datumu za Hrvatsku, Jerovšek je rekao da se o datumu nije govorilo i da se Slovenija "vjerojatno neće protiviti" da pregovori s Hrvatskom počnu iduće godine.

Upitan jesu li slovenska stajališta o otvaranju pregovora s Hrvatskom bliža onima koja uoči summita, po nekim izvorima, zastupaju države poput Velike Britanije ili pak Austrije, Jerovšek je rekao da se u tom pogledu već prepoznaju tri skupine država.

Pročitajte više