Pripremaju se nove optužnice u slučaju "Hercegovačka banka"

DO POČETKA suđenja za zloporabe povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara bit će podignuto nekoliko novih optužnica, potvrdio je tužitelj John McNair iz posebnog odjela za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

McNair je podizanje novih optužnica najavio sarajevskom "Dnevnom avazu" koji je u utorak, pozivajući se na izvore neovisne o McNairu, objavio kako će se one najverojatnije odnositi na Ivana Azinovića, bivšeg dužnosnika Ministarstva obrane Federacije BiH, nekadašnjeg direktora "Hercegovačke banke" Ivicu Karlovića te člana njezine uprave fra Ivana Ševu.

Suđenje trojici prvooptuženih, Anti Jelaviću, Miroslavu Prci i Miroslavu Rupčiću, treba početi 24. rujna. Sva trojica su u pritvoru još od 23. siječnja ove godine.

U sklopu priprema za ovaj proces tužitelj McNair je u ponedjeljak obavio razgovor s aktualnim dogradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem koji bi se mogao pojaviti kao svjedok tužiteljstva na suđenju.

Povod za tužiteljev razgovor s Bešlićem navodno je bio kredit od 200 tisuća konvertibilnih maraka (oko 100 tisuća eura) što ga je ovaj dobio upravo od "Hercegovačke banke".

Nezakonita dodjela kredita osobama bliskim HDZ-u BiH mogla bi biti jedan od temelja optužnice protiv Jelavića i ostalih.

Pročitajte više