Pripreme za zimsko održavanje cesta u Lici

SVE JE spremno za zimsko održavanje prometnica u Lici, utvrđeni su prioriteti čišćenja snijega, pa se očekuje da bi ove zime trebalo biti manje teškoća u prometu jer će uglavnom teći autocestom, procjenjuju cestari.

Pretpostavlja se da će oko 120 km ličke dionice autoceste Zagreb - Split od Kapele do južnog izlaza iz tunela "Sv. Roka" biti najveći ispit spremnosti za stožer Zimske službe Hrvatskih autocesta.

Osim oko 120 ljudi u zimskom održavanju prometnica uključit će se 35 višenamjenskih strojeva: kamiona, ralica, posipača, utovarivača i tri snježne freze. Osigurano je 12 tisuća tona soli i oko 200 tona vapnenca za mokro soljenje kolnika.

"Autocesta će se maksimalno čistiti kako bi bila prohodna zbog svoje važnosti u prometnom povezivanju", kaže voditelj Odjela redovita održavanja HAC-a Eduard Zaninović.

Prednost u zimskom održavanju oko 600 km državnih cesta kroz Liku imat će Lička magistrala, cesta Josipdol - Kapela - Jezerane, Žuta Lokva - Vratnik, Gospić - Karlobag i Gospić - Gračac.

Pročitajte više