Prisegnuo nasljednik novozelandske premijerke

Foto: EPA

CHRIS HIPKINS je prisegnuo kao 41. premijer Novog Zelanda. 44-godišnjak je i službeno imenovan na tu poziciju tjedan dana nakon ostavke, sada bivše premijerke, Jacinde Ardern. 

"Prošloga sam se ljeta nadala da ću se uspjeti pripremiti ne samo za još jednu godinu nego za još jedan mandat - jer u ovoj godini je to potrebno", rekla je Ardern prošloga tjedna. "Nisam u tome uspjela", dodala je. Kazala je da više nema snage voditi zemlju. 

Hipkins je prije premijerske pozicije vodio ministarstvo posvećeno strategiji i borbi s koronavirusom. Hipkins je ovoga vikenda dobio jednoglasnu podršku novozelandskih laburista te će se u listopadu suočiti s teškim zadatkom zadržavanja vlasti na nadolazećim izborima.

Pad popularnosti Laburista

Ankete javnog mnijenja pokazuju da njegova stranka po popularnosti zaostaje za oporbenom i konzervativnom Nacionalnom strankom (National Party). Petmilijunska zemlja među prvima je zatvorila granice.

Prema anketi 1News-Kantar iz prosinca, potpora laburistima pala je s 40 na 33 posto početkom 2022., što znači da laburisti ne bi mogli osigurati većinu čak ni s tradicionalnim koalicijskim partnerom Zelenom strankom koju podržava devet posto birača. Oporbena Nacionalna stranka profitirala je od pada potpore laburistima. 

Ovaj je potez u ranoj fazi pandemije dobio pohvale zbog niske stope koronavirusa, ali su građani postali frustrirani nakon što je čitava zemlja zatvorena zbog jedne zaraze. Hipkins je rekao da je stroga karantena trebala biti ukinuta ranije. 

Hipkins, koji ima nadimak Chippy, otac je dvoje djece koji kaže da će njegova predanost i politika pomoći svim građanima koji žele marljivo raditi da mogu napredovati i osigurati bolji život za sebe i svoje obitelji. 

Pročitajte više