Pristaše i mediji otpisali Hillary Clinton

USPRKOS tijesne pobjede u Indiani, većina medijskih komentatora, pa i dio pristaša, smatra kako Hillary Clinton treba odustati od utrke za Bijelu kuću.

Razlog za to je u rezultatima preliminarnih izbora u utorak, odnosno neuspjehu bivše Prve dame da na posljednjem većem okršaju snizi vodstvo Baracka Obame u broju izabranih delegata, kao i psihološki sve važnijem ukupnom broju palih glasova u svim američkim državama i teritorijima.

Hillary Clinton je u Indiani osvojila 51 % glasova, dok ju je Sjevernoj Karolini Obama uvjerljivo tukao s 57 % glasova. Prije utorka je stožer Hillary Clinton tvrdio da će ti izbori "promijeniti igru", odnosno je barem ostaviti kao ozbiljnog kandidata - kao što je bio slučaj s njenom pobjedom u Pennsylvaniji 22. travnja.

Argumenti Hillary Clinton za ostanak u utrci su se temeljili na tome da je ona ipak spremnija i bolji kandidat u izbornom okršaju s Johnom McCainom. Njen stranački suparnik, koji je dugo vremena bio uživao simpatije medija, posljednjih je tjedana trpio zbog otkrića o dubokom prijateljstvu s radikalnim i kontroverznim crnačkim propovjednikom vlč. Jeremyjem Wrightom, što je protiv njega okrenulo mnoge konzervativne i ruralne bijelce.

Hillary Clinton je strategiju temeljenu na bijelim konzervativnim glasačima nastojala primijeniti na obje države, ali ona, po svemu sudeći, nije urodila istim onim plodom kao u Pennsylvaniji. Obama je samo povećao prednost u izabranim delegatima, a njegov ukupan broj glasova će biti veći čak i ako se prihvati sporni prijedlog Hillary Clinton o uvažavanju preliminarnih izbora u Michiganu i Floridi.

Posljednji tračak nade za Clinton je bila činjenica da Obama matematički ne može osigurati magičnu brojku od 2025 delegata kojom bi osigurao nominaciju. Zato je njena strategija bila na temeljena na superdelegatima - vodećim članovima stranke koji status delegata imaju na osnovu funkcije. Njih je trebalo uvjeriti kako je Obama "ispuhani balon" kojeg će, usprkos dojmljivog početka kampanje, republikanci u studenome pojesti za doručak, te da treba ići "na sigurno"  i na glasački listić staviti ime Clinton.

Nakon izbora u utorak su superdelegati, po svemu sudeći, došli do suprotnog zaključka, uključujući i neke koji su ranije iskazali vjernost dinastiji Clinton.

Mnogi od medijskih komentatora su već u samoj izbornoj noći, odnosno činjenici da Hillary mora čekati satima da vidi da li je pobijedila u Indiani, pronašli dovoljan razlog da izbornu utrku proglase de facto završenom a Obamu predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke. U tome je možda najrječitiji bio NBC-ov voditelj Tim Russert kojeg su kasnije citirale američke novine.

George McGovern, bivši predsjednički kandidat i dosadašnji Hillaryin pristaša, je izjavio kako će podržati Obamu jer bivša Prva dama teoretski ne može osvojiti nominaciju te da je bolje da odustane od utrke kako stranku ne bi opterećivala nastavkom bratoubilačke utrke. Slične stavove, iako ne tako eksplicitno izrečene, američki mediji su prepoznali u izjavama senatorice Dianne Feinstein, koja je također podržavala Hillary.

D.A.

Pročitajte više