Pristaše Navalnog okupljaju se za Valentinovo uz svijeće u obliku srca

Foto: EPA

PRISTAŠE žestokog kritičara Kremlja i oporbenog političara Alekseja Navalnog planiraju održati okupljanja diljem Rusije tijekom kojih će u četvrtima i mjestima u kojima žive zapaliti svijeće, unatoč upozorenjima da bi mogli biti uhićeni.

Navalnijevi saveznici proglasili su svojevrstan moratorij na ulična okupljanja do proljeća pošto je policija u proteklih nekoliko tjedana uhitila tisuće ljudi koji su prosvjedima izražavali nezadovoljstvo zbog uhićenja i zatvaranja ruskoga oporbenog političara.

No ipak žele da njegovi sunarodnjaci iskažu solidarnost s Navalnim tako što će se na Valentinovo navečer okupiti ispred svojih domova na 15 minuta te će pritom upaliti svjetla na mobitelima i u dvorištima postaviti upaljene svijeće u obliku srca.

Ruski predsjednik "Vladimir Putin utjelovljuje strah, a Navalni utjelovljuje ljubav. Zbog toga ćemo mi pobijediti", napisao je na Twitteru Leonid Volkov, jedan od bliskih Navalnijevih saveznika, pozivajući ljude na okupljanje. 

Uhićen prošli mjesec

Navalni je uhićen prošli mjesec po povratku iz Njemačke nakon liječenja zbog trovanja. Mnoge zapadne zemlje vjeruju da se radilo o nervnom otrovu. U zatvoru je završio 2. veljače zbog kršenja uvjetne kazne, a sam je kazao da je riječ o izmišljenoj optužbi.

Za pokušaj trovanja krivi Putina, a zapadne zemlje razmatraju nove sankcije protiv Rusije. Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u trovanje Navalnog.

Istodobno je ruska aktivistica pozvala žene da u nedjelju poslijepodne formiraju ljudski lanac u pješačkoj zoni u Moskvi u znak potpore Navalnijevoj supruzi Juliji, kao i ostalim ženama koje su tijekom prosvjeda doživjele policijsko nasilje.

Više od stotinu žena, uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama, u središtu Moskve napravilo je ljudski lanac unatoč jakoj hladnoći i vjetru. U rukama su držale bijelu vrpcu dugu više od 100 metara.

Pritom nije bilo uhićenja ni sukoba s policijom. Još jedan manji lanac formiran je u Sankt-Peterburgu, drugome po veličini ruskom gradu.

Pročitajte više