Priština: Rugova izabran za predsjednika Kosova

PREDSJEDNIK Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova (60) u petak je, na konstitutivnoj sjednici Skupštine, ponovno izabran za predsjednika Kosova i to tek u trećem krugu glasovanja običnom većinom, jer u prva dva nije dobio dvotrećinsku većinu. Njegov protukandidat bio je Ram Buja iz Demokratske partije Kosova.

Za predsjednika Skupštine, većinom glasova ponovno je izabran akademik Nexhat Daci iz Demokratskog saveza Kosova, stranke koja u Skupštini ima najviše, 47 zastupnika od 120.

Izabrano je i predsjedništvo Skupštine od osam članova iz svih etničkih zajednica na Kosovu.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izabran je za premijera a izabrano je i 13 ministara u njegovoj vladi.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen Petersen u prigodnom je govoru ponovio da UNMIK planira prenijeti na kosovske institucije sve ovlasti osim onih koje su izraz suvereniteta Kosova.

Petersen je uz ostalo iznio ocjenu da su parlamentarni izbori bili slobodni i pošteni i dodao da za Srbe, unatoč njihovu slabom odzivu na izborima, ima mjesta u privremenim institucijama Kosova.

Zahvaljujući na izboru predsjednik Kosova Ibrahim Rugova je obećao da će zaštititi teritorijalni integritet Kosova, jedinstvo naroda, da će se angažirati na gospodarskom i demokratskom razvoju te da će se i dalje zauzimati za neovisnost Kosova.

Pročitajte više