Pritvorenom crikveničkom sucu Vilušiću odbijena ustavna tužba

USTAVNI sud odbio je danas tužbu crikveničkog suca Bože Vilušića (67) na rješenje o produljenju pritvoru u kojem je od studenoga prošle godine zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti.

Riječko Županijsko državno odvjetništvo je 19. svibnja protiv njega, zagrebačkog odvjetnika Dalibora Sundaća (44) i još osam osoba podiglo optužnicu zbog zlouporaba i malverzacija s građevnim zemljištima i drugim nekretninama. Tamošnji Županijski sud je Vilušiću potom produljio pritvor, a tu je odluku početkom lipnja potvrdio i Vrhovni sud. Smatrajući da su mu prekršena ustavna prava, Vilušić je podnio ustavnu tužbu.

Crikvenički općinski sudac smatrao je da ne postoje razlozi za produljenje pritvora nakon provedene istrage u kojoj ga se sumnjičilo da je zloporabom sudačkih ovlasti suoptuženicima nezakonito pribavio 3,5 milijuna kuna. Istaknuo je i da još nije odlučeno povodom prigovora na optužnicu, te da je pritvor produljen iako optužnica nije pravomoćna. Ocjenivši kako sudovi ponavljaju razloge za produljenje pritvora, bez da za to daju konkretno obrazloženje, Vilušić je zatražio da mu se ukine pritvor.

Vijeće Ustavnog suda za odlučivanje o ustavnim tužbama odbilo je tužbu, ustvrdivši da Vilušiću nisu prekršena ustavna prava i da su odluke riječkog i Vrhovnog bile zakonite i valjano obrazložene. Odluka je objavljena na web stranicama Ustavnog suda.

Vilušić je pod suspenzijom, a o zahtjevu da ga se razriješi sudačke dužnosti Državno sudbeno vijeće još nije odlučilo.

Pročitajte više