Male trgovine niču po Havani: Kuba konačno razvija privatni sektor

Foto: EPA

POPUT gljiva poslije kiše, male trgovine niču diljem Havane u privatnim domovima i garažama pošto se privatni sektor konačno počinje razvijati u komunističkoj Kubi.

Mala poduzeća, odobrena tek 2021., izazov su tvrtkama kojima upravlja jednostranačka država, a koje su svakim danom sve praznije dok se Kuba bori s nedostatkom strane valute i nevjerojatno visokom inflacijom u jeku najgore ekonomske krize u 30 godina.

"Ako ne možete nešto pronaći u državnim trgovinama, privatne to imaju" 

U garažama, na trijemovima ili u malim trgovinama, Kubanci prodaju razne proizvode - pivo, slatkiše, meso, mliječne proizvode i namirnice do kojih je sve teže doći. 

"Ako trebate nešto što ne možete pronaći (u državnim trgovinama), oni to imaju! Imaju stvari koje trebate", rekla je 73-godišnja Maria Leonor za AFP dok je izlazila iz jedne nove privatne prodavaonice. 

Vlada na ljeto 2021. konačno legalizirala poduzetništvo

Nakon šest desetljeća trgovine isključivo u državnom vlasništvu, kubanska vlada je u kolovozu 2021. odobrila zakon kojim se legalizira malo i srednje poduzetništvo.

Značajne promjene uslijedile su u vrijeme oporavka Kube od posljedica pandemije koronavirusa koja je uništila njezinu kritičnu turističku industriju, kao i zaoštravanja američkih sankcija.

Pročitajte više