Priveden Pernar, policija detaljno objasnila zašto

Foto: Instagram

Splitska policija privela je bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara, koji posljednjih dana obilazi splitske škole. Pernar je jučer bio ispred Prometne škole u Splitu, a Dalmatinski portal piše da se danas pojavio ispred Osnovne škole Bol.

Ravnatelj škole je preko školskog razglasa najavio da će poslati obavijesti roditeljima o situaciji koja se dogodila preko odmora te su se spominjale i snimke učenika koji su bili na prozorima i pametnim telefonima bilježili sve što se u tom trenutku odvijalo u školskom dvorištu.

Ravnatelj: Htio je djecu pitati o samosnimanju i ozljeđivanju spolovila u SAD-u

Ravnatelj osnovne škole Davor Bučević potvrdio je za Dalmatinski portal da je Ivan Pernar zaista bio ispred škole u Bolu. 

"Moja stručna služba mi je rekla da imaju informaciju da će doći. Zbog toga sam preko odmora djecu zadržao unutar škole. Zaista je došao s dvojicom… Prišao sam mu i on me već snimao. Rekao je da je htio djecu pitati oko trenda u Americi o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila. Rekao je da je to trend u Americi i da će to sigurno doći u Hrvatsku za tri do pet godina", rekao je ravnatelj.

Dodao je kako ne razumije zašto je Pernar došao u školu pitati djecu i maloljetnike o toj temi. Nakon toga je Pernar najavio da će danas u 13 sati biti ispred Pomorske škole, ali će se sutra ponovo vratiti u 13 sati ispred OŠ Bol, na što mu je ravnatelj rekao da u školsko igralište ne smije ući.

Policija je sada detaljno objasnila zašto je privela Pernara.

"Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 6. veljače 2024. godine na području Splita ostvario obilježje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Muškarac je danas priveden u službene prostorije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Bacali jaja

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnjak u utorak 6. veljače 2024. oko 13 sati, na području Splita, u zoni odgojno-obrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, te održao javno mirno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Na navedenom javnom okupljanju organizirao je i održao natjecanje u izdržaju i sklekovima, u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. Također, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na istom javnom okupljanju, neposredno nakon njegovog odlaska s mjesta događaja, a na kojem su se još uvijek nalazili učenici-sudionici javnog okupljanja, došlo i do narušavanja javnog reda i mira na način da je iz skupine koja se okupila po pozivu okrivljenika bačeno više jaja prema tri osobe.

"Iskoristio mlađe osobe za promicanje svojih ciljeva"

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je muškarac ustrajao u namjeri daljnje organizacije istovrsnih javnih okupljanja, tako što je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojno-obrazovne ustanove u Splitu, a 7. veljače 2024. u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu, kojom prilikom je najavio svoj dolazak ispred navedene osnovne škole za dan 8. veljače 2024.

Uz činjenicu da je suprotno zakonu organizirao i održao javno okupljanje, utvrđeno je također postojanje osnovane sumnje da je muškarac u cilju promicanja osobnih ciljeva, iskoristio osobe mlađe životne dobi - srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije, čime je ujedno narušio javni red i mir na drugi način, budući da je izazvao zgražanje većeg dijela javnosti, tim više što je snimljene sadržaje s navedenog javnog okupljanja, na kojima se nalaze učenici, objavio na društvenim mrežama, a koji sadržaji su bez ograničenja dostupni javnosti. 

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji muškarac organizirao mirno okupljanje bez prijave, a prijavljivanje je bilo obvezno, te nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju na koji način je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 7 i čl. 16 kažnjivo po čl. 34. Zakona o javnom okupljanju i  narušavao je javni red i mir na drugačiji način čime je ostvario obilježja prekršaja iz čl. 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud u Splitu", zaključila je policija.

Pročitajte više