Problemi s najvišim neboderom u Hrvatskoj: "Cijeli je ilegalan". Reagirao investitor

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NAJVIŠI poslovni toranj u Hrvatskoj, "Dalmatia Tower", u završnoj je fazi radova koji se odvijaju u unutrašnjosti, a kamioni odvoze ambalažni otpad. No radovi na najvišoj građevini u Hrvatskoj izvode se već neko vrijeme bez urednih papira, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, investitor je izvodio građevinske radove na krovu i postavljao infrastrukturu na vrhu zgrade u očekivanju da će mu proći zahtjev za izmjenama i dopunama građevinske dozvole. No iz Grada je došlo rješenje kojim se odbija njegov zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine.

Iz Slobodne su upitali pročelnika Tea Vojkovića što točno znači da je izdano rješenje kojim je odbijen taj zahtjev. Zanimalo ih je ima li odbijanje zahtjeva za investitora posljedicu da izvedeni građevinski radovi nisu u skladu s izdanom građevinskom dozvolom koja je na snazi.

"Rješenje o odbijanju zahtjeva za izmjenom i dopunom građevinske dozvole znači da investitor nije ispunio zahtjeve koji su od njega traženi u zakonom propisanoj proceduri. Sve je opisano u obrazloženju Rješenja koje dostavljam u prilogu", odgovorio je Vojković.

Zahtjev su investitori podnijeli 29. listopada 2021. i očito su cijelo vrijeme bili uvjereni kako će im izmjena projekta proći te su izvodili radove za koje nisu imali dozvolu. No prije dva tjedna Upravni odjel za prostorno uređenje izdao je rješenje o odbijanju zahtjeva.

U svibnju ove godine Slobodna Dalmacija pisala je kako se na vrhu "Westgateova" tornja postavlja oglasni pano za koji je pročelnik Teo Vojković rekao da je veći od onoga za koji investitori imaju dozvolu, dok su iz tvrtke tvrdili da se radi o sitnijim izmjenama projekta. 

Investitori promijenili prvotnu priču

Predstavnik investitora Josip Komar je 2017. izjavio novinarki Slobodne da će hotel imati 27 katova i da će na 28. biti novi vidikovac - velika terasa i sky bar. No kad se 2020. na vrhu nebodera počela graditi velika kocka, investitori su okrenuli priču, tvrdeći kako je riječ o "najsloženijem dijelu tornja" u kojem će biti "sva bitna postrojenja za funkcioniranje tornja: 60 vanjskih jedinica klimatizacijskog sustava, klima-komore za obradu svježeg zraka, uređaji za tretman potrošne vode i strojarnice svih dizala".

Društvo arhitekata Split je zbog onoga što se počelo događati na krovu 2020. radove prijavilo građevinskoj inspekciji. Inspekcija tada nije utvrdila nepravilnosti. No sada su u Gradu, gledajući glavni projekt u zahtjevu za izmjenu građevinske dozvole, utvrdili kako je očito da su etaža na krovu i iznad nje otvoreni volumen "sve skupa značajno većih dimenzija od gabarita zatvorenog dijela građevine na krovu u idejnom projektu iz 2017".

Međutim, u Rješenju kojim se odbija zahtjev za izmjenu građevinske dozvole piše da je "investitor 29. ožujka 2022. preuzeo projektnu i ostalu dokumentaciju iz spisa s namjerom izmjene u pogledu sadržaja i namjene prostora na krovu, koja bi bila izostavljanje ugostiteljskih sadržaja na krovu". 

Šefica Društva arhitekata: Cijela zgrada je ilegalna

Predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde rekla je da u Rješenju Grada postoje elementi za prijavu Komori arhitekata, budući da je zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole odbijen s obrazloženjem da se nije radilo u skladu sa Zakonom o gradnji i s prostornim planom, a arhitekt potpisuje izjavu da je sve rađeno u skladu sa Zakonom. Kaže i da je cijela zgrada - ilegalna.

"Cijela zgrada je ilegalna, nema toga da je legalna do neke kote jer građevinska dozvola nije izdana za faze, nego za čitav objekt", rekla je, dodavši da investitori sada ne mogu dobiti građevinsku dozvolu za ono što su predočili da je napravljeno te da će se stoga sigurno žaliti Ministarstvu. 

"Baš me zanima kako će Ministarstvo postupiti. Očekujem borbu, neće investitori to tek tako pustiti, previše novca je uloženo", rekla je za Slobodnu Dalmaciju

Reakcija investitora

Na priču Slobodne reagirali su iz firme Westgate Tower, investitora nebodera u Splitu, a reakciju su poslali i Indexu. Prenosimo je u nastavku teksta.

"Kako već na naslovnoj stranici, pa tako i u naslovu samog članka na str. 10. tiskanog izdanja, te naslovu na web portalu, netočno se navodi da je Dalmacija Tower (građevina u izgradnji) nelegalan, odnosno da se isti gradi protivno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. 

U tekstu objavljenog članka, prenose se komentari Pročelnika g. Tea Vojkovića i Predsjednice DAS-a gđe. Daše Gazde na doneseno nepravomoćno Rješenje Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje Grada Splita, kojim se odbija naš zahtjev za izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole. 

Netočno je da smo zatražili izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole. Naime, točno je da smo zatražili izdavanje izmjena i dopuna Rješenja za građenje što predstavlja formalnu i suštinsku razliku u odnosu na izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole, budući da se izmjene i dopune rješenja za građenje u ovom slučaju izdaju sukladno Zakonu o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja (NN 69/9, 128/10, 136/12, 76/13), a ne sukladno 

Zakonu o gradnji kako to pogrešno zaključuje gore navedeni Upravni odjel Grada Splita u svom nezakonitom Rješenju.

"Toranj nije ilegalan"

Nadalje, netočno je i tendenciozno tvrditi da je predmetni toranj ilegalan. Naime, izgradnja predmetnog tornja još uvijek traje i ista se gradi temeljem izdanog i pravomoćnog Rješenja o gradnji Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita od 18. srpnja 2013., pravomoćnog s danom 23. srpnja 2013 i njegovih izmjena i dopuna, i to:

Izmjene rješenja za građenje, od 28. veljače 2014.;

Izmjene i dopune rješenja za građenje 1, od 27. prosinca 2016., pravomoćne s danom 17. siječnja 2017.;

Izmjene i dopune rješenja za građenje (2), od 21. veljače 2018., pravomoćne s danom 20. ožujka 2018.;

Zaključka Gradonačelnika Grada Splita o prihvaćanju idejnog projekta hotelske građevine s pratećim sadržajima, od 3. travnja 2017. donesenog na temelju i u skladu s prijelaznom odredbom članka 81. GUP-a, a koji predstavlja izmjenu idejnog projekta prihvaćenog na Natječaju za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja. 

Sve gore navedeno trebalo bi biti poznato Pročelniku g. Teu Vojkoviću, a vrlo izvjesno i Predsjednici DAS gđi. Daši Gazdi, stoga doista ne možemo razumjeti ovakav maliciozan stav i medijski istup ovo dvoje „profesionalaca“, da bi Dalmatia Tower bio ilegalan. 

Da je toranj građen u skladu s postojećim gore navedenim aktima, proizlazi i iz Zapisnika Državnog inspektorata, Građevinske inspekcije, PU u Splitu, od 14. rujna 2020. godine, koji prilikom inspekcijskog nadzora nisu utvrdili niti pronašli nepravilnosti u našem postupanju, slijedom čega nije niti pokrenut bilo kakav prekršajni ili kakav drugi upravni postupak protiv nas kao investitora, a koji bi eventualno imao za cilj obustavu gradnje ili uklanjanje građevine ili njezinog dijela. 

Podnijeli smo žalbu

Radi Vaše potpune informiranosti, želimo istaknuti da smo dana 25. kolovoza 2022. godine podnijeli žalbu protiv donesenog Rješenja Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje Grada Splita, a koji žalbeni postupak je u tijeku pred nadležnim Ministarstvom te smo uvjereni u osnovanost naših navoda koje smo detaljno i argumentirani obrazložili. 

Žalosti nas činjenica da smo, usprkos potpunog poštivanja svih važećih zakonskih propisa i u konačnici naših dugogodišnjih nastojanja da Split postane Grad koji će biti prepoznatljiv, ne samo po svojoj povijesti, te kulturnim i sportskim dostignućima, nego i po činjenici da će biti Grad s najvišim tornjem u Republici Hrvatskoj koji će zasigurno pridonijeti daljnjem poslovnom i turističkom razvoju Grada, redovito bili šikanirani upravo od strane dotičnog gospodina Pročelnika i gospođe Predsjednice DAS-a. 

Naime, Rješenje o gradnji, kao i sve dosadašnje izmjene i dopune istog, prilikom naših podnošenja zahtjeva, redovito su bili odbijeni od strane gradske uprave, te smo redovito bili prisiljeni konzumirati pravne lijekove (žaliti se), a koje su nam žalbe do sada sve bile usvojene od strane drugostupanjskih tijela. 

Za razliku od prethodnih postupaka, očito je da je gospodin Pročelnik sada procijenio da pored „službenog pečata nadležnog Upravnog odjela“, kojim nas je do sada nezakonito značajno usporavao u gradnji, treba istupiti u javnost s potpuno netočnim, malicioznim i protuzakonitim stavovima, te nam još jednom oduzeti dragocjeno vrijeme, čineći time štetu kako nama samima, tako i svim građanima Grada Splita. 

Razumijemo da je dovršetak i otvaranje Dalmatia Tower-a u fokusu interesa javnosti, stoga molimo da ovo naše očitovanje objavite u cijelosti, te ubuduće, ukoliko odlučite ponovno se baviti ovom temom, u skladu s dobrim i profesionalnim pristupom, pribavite sve potrebne i cjelovite informacije. 

Odmah nakon što zaprimimo odluku o našoj žalbi, o istoj ćemo obavijestiti cjelokupnu javnost", priopćili su iz Westgate Towera. 

Pročitajte više