Julian Assange će se predati Americi nakon što je Obama pomilovao Manning

Foto: FAH

JULIAN Assange će napustiti ekvadorsko veleposlanstvo, gdje mu je pružen azil, i predati se na izručenje SAD-u zbog optužbi za objavljivanje povjerljivih dokumenata preko Wikileaksa.

Naime Wikileaks je na svojoj Twitter stranici, za koju se vjeruje da je vodi sam Assange, prošlog tjedna objavio da će, ako američki predsjednik Barack Obama dodijeli pomilovanje "zviždačici" Chelsea Manning, Assange zauzvrat pristati na izručenje SAD-u.

 

 

Assange "ostaje" pri svom obećanju da će se predati

Obama je, suprotno očekivanjima, upravo to i učinio u posljednjim danima svog mandata. Manning će biti puštena na slobodu u svibnju ove godine, gotovo 30 godina prije isteka izrečene zatvorske kazne zbog krađe i curenja povjerljivih državnih dokumenata Wikileaksu. Kazna joj je trebala trajati do 2045.

Melinda Taylor, pripadnica Assangeovog odvjetničkog tima, potvrdila je kako Assange ostaje pri svom obećanju: "Sve što je rekao, stoji pri tome." Međutim, ostaje nejasno kada će se točno Assange predati i kako, javlja Independent.

Assange živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od ljeta 2012. tvrdeći da će ako ga napusti biti izručen Švedskoj, koja će ga potom izručiti SAD-u. Velika Britanija zaista ima nalog za izručenje Assangea Švedskoj, ali zbog potpuno nevezanih optužbi za silovanje.

Hoće li Trump pomilovati Assangea?

Assange je u studenom dao iskaz švedskoj tužiteljici u samom veleposlanstvu, negirajući optužbe.

Wikileaks i Assange imali su ključnu ulogu u izbornoj pobjedi Donalda Trumpa u SAD-u. E-mailovi demokratskih dužnosnika, za koje američke obavještajne službe tvrde da ih je hakirala i procurila Rusija, bacili su loše svjetlo na demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton u presudnim trenucima predizborne kampanje.

Ostaje vidjeti hoće li mu se Trump odužiti tako da ga sam pomiluje kada postane predsjednik.

Pročitajte više