Proces ratifikacije Europskog ustava se mora nastaviti

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je u ponedjeljak relativizirao odluku Velike Britanije da suspendira referendum o europskom ustavu, istaknuvši kako to neće zaustaviti proces ratifikacije nego da se radi samo o prekidu.

"To nije kraj procesa, to je prekid", rekao je Fischer, dodavši da ga nije iznenadila vijest da će London suspendirati organiziranje referenduma o europskom ustavu koji je bio predviđen za proljeće 2006. godine.

Belgija i dalje misli kako se proces ratifikacije mora nastaviti u svim članicama EU-a, unatoč odluci koju je u ponedjeljak donijela Velika Britanija, kazao je glasnogovornik belgijskog premijera Didier Seeuws.

"Naše se stajalište nije promijenilo: svaka članica mora imati pravo se izjasniti o ustavu. Proces ratifikacije u zemljama članicama nije mrtav", kazao je Seeuws.

I švedski premijer Goeran Persson je u ponedjeljak ocijenio da Švedska mora nastaviti svoj proces parlamentarne ratifikacije europskog ustava unatoč britanskoj odluci da suspendira taj proces.

"Premijer misli da Švedska mora nastaviti svoj rad na ratifikaciji dok se situacija vezana za ustav ne razjasni", prenijela je švedska agencija TT u ponedjeljak.

Persson je ovu izjavu dao malo prije nego je odluku o suspenziji procesa ratifikacije europskog ustava objavio britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Švedski parlament treba ratificirati europski ustav u prosincu 2005. godine.

Pročitajte više