Pročitajte kako zaštititi dijete na internetu

POVODOM današnjeg Međunarodnog dana djeteta donosimo nekoliko savjeta kako zaštititi najmlađe na internetu na kojemu iz dana u dan ima sve više opasnosti koje im prijete.

Savjete za roditelje je u svojoj knjizi objavio Gregory Smith. Upozorava kako nije dovoljno samo instalirati popis sadržaja koje vaš kompjuter treba filtrirati već treba pripaziti na sve uređaje u kući i u dječjem okruženju preko kojih se može pristupiti internetu. Prvo treba napraviti "inventuru" svih takvih uređaja, kao što su kompjuteri, telefoni ili igraće konzole. Rizik ćete bitno smanjiti ako ste svjesni svih uređaja preko kojih se djeca mogu spojiti na internet.

Mlađoj djeci blokirajte društvene mreže

Na svome kompjuteru provjerite sve administrativne lozinke. Bez njih, nikada nećete biti sigurni koje sve "puteve" koriste vaša djeca kako bi izbjegli roditeljski nadzor i "zametnuli" svoje tragove. Preko postavki ograničite ili potpuno zabranite djeci instaliranje novih programa, jer oni najčešće "skidaju" programe koji sadrže spyware ili malware.  Koristite programe za filtriranje kako biste svojoj djeci blokirali nepoželjne sadržaje, kao što su govor mržnje, stranice za odrasle ili igrice koje nisu za njihovu dob.


Manjoj djeci nemojte dopustiti da imaju svoje e-mail adrese, dok kod starijih koristite programe preko kojih ćete moći ograničiti s kim mogu kontaktirati. Učinkoviti programi mogu smanjiti i količinu "spamova" ili neželjenih mailova, od kojih neki mogu štetiti djeci. Mlađoj djeci blokirajte društvene mreže, jer "internetski predatori" tim putem vole tražiti svoje žrtve. Na društvenim mrežama su često i sadržaji koji nisu za najmlađe.

Razgovarajte s djecom o rizicima na internetu

Pratite što vaša djeca objavljuju na društvenim mrežama, ako su već u starijim godinama kada im dopuštate da ih imaju. Djeci blokirajte sve "alate" koji im omogućuju telefoniranje preko interneta, jer "predatori" vole koristiti te usluge zato što roditelji ne mogu pratiti što su djeca razgovarala dok njih nije bilo. Izbjegavajte instaliranje web kamera na kompjuterima zato što "internetski predatori" često tim putem djecu koriste kao seksualne objekte ili za ucjene. Ako je moguće, nemojte djeci dopuštati korištenje laptopa s wirelessom.

Vrlo je važno i da sa svojim djetetom razgovarate o rizicima koji im prijete na internetu te im napomenite da ne upisuju svoje osobne podatke i da se ne sastaju s ljudima koje su upoznali na mreži. Na internetu ne vjerujte nikome, jer se nikada ne zna tko je "s druge strane žice".

Pročitajte više