Prodaje se otok Veliki Školj. Agencija kaže da nudi potpunu privatnost, ali ima caka

Foto: Google Maps

Diljem Jadrana mogu se pronaći oglasi o prodaji otoka koji su doista u privatnom vlasništvu. No kad je riječ o kupovini otoka u Hrvatskoj, naravno, postoji i kvaka, zbog čega većina otoka i jest još uvijek samo u oglasnicima.

Malo kupaca zna da pomorsko dobro ne spada u kategoriju privatnog vlasništva. Naime, radi se o općem dobru, na kojem je zabranjena gradnja. U članku 14. o planiranju i gradnji na pomorskom dobru, stavak 6. kaže se da se na morskoj obali mora izbjeći betonizacija obale uz more u području koje je široko najmanje 6 metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda, piše Morski.hr.

Na većini otoka koji su u oglasima zabranjena je i bilo kakva gradnja s obzirom na to da se najčešće radi o pašnjaku, šumskom području ili poljoprivrednom zemljištu. Iznimka za gradnju je, doduše, ako otvorite obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a tu caku prodavatelji često koriste kako bi kupcima pojasnili da na otoku mogu izgraditi "kućicu". Ipak, mogu izgraditi isključivo građevine poljoprivredne namjene, što stvara još jedan problem za potencijalne kupce koji bi htjeli "privatan" otok.

No kako piše Morski, ako kupujete otok radi vlastite privatnosti, onda morate biti svjesni da ne možete ama baš nikome zabraniti kupanje na otočnim plažama, iskrcavanje na obalu ili plovidbu u blizini otoka.

Veliki Školj s vlastitim izvorom pitke vode

Jedan od otoka koji se trenutno nude na tržištu je Veliki Školj u Malostonskom zaljevu. Površine 21.677 m2, agencija preko koje se prodaje tvrdi da je idealan za glamping resort, naturistički resort, vjenčanja, kušanje kamenica i posjete otočnim farmama kamenica, privatne zabave, team building, ekskluzivno dnevno iznajmljivanje otoka za razne događaje...

Na otoku se nalazi predivna borova šuma, koja pruža hlad za uživanje, kao i kamena kuća izgrađena oko 1968. godine i izvor pitke vode.

Tvrde da je moguće izgraditi još jednu kamenu kuću na otoku s posađenim maslinicima ili nekom drugom kulturom te registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Dodaju da otok Veliki Školj u Malostonskom zaljevu pruža potpunu privatnost i mnoštvo mogućnosti za razvoj različitih projekata. Cijena? 3 milijuna i 250 tisuća eura.

"Pravo prvokupa ima država i/ili županija, no da biste nešto na otoku sagradili, trebalo bi se time ozbiljno i dubinski pozabaviti. Nekakav pontonski privez mogao bi se napraviti ako se bavite školjkarstvom, a montažni objekt ako ćete se baviti poljoprivredom", kazao je za Morski agent preko kojeg ide prodaja otoka.

Pročitajte više