Prodanović: Mogućnost suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču u Hrvatskoj je realna

ODVJETNIK Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je danas za Novu TV da bi se suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču moglo održati u Hrvatskoj.

Naime, u predmetu "Gotovina-Čermak-Markač" ima dvostruko više dokumentacije, nego u, primjerice, predmetu "Milošević" pa su novi odvjetnici, Čermakov, Steven Kay, i Markačev, Tomislav Kuzmanović, zatražili najmanje godinu dana za pripremu i upoznavanje s predmetom.

Mandat Haškom sudu istječe 2010. godine, a produljenje istoga ovisit će o odluci Vijeća sigurnosti i volji njegovih stalnih članica da eventualno produlje mandat Suda nakon 2010. godine.

"Ako Vijeće sigurnosti ne produlji mandat, već sada mislim da je kasno pokrenuti suđenje u Haagu, nego će se morati prebaciti u Hrvatsku", rekao je.

Za komenatar smo zamolili bivšeg odvjetnika Ivana Čermaka, Čedu Prodanovića.

Prodanović je rekao da bi se takav scenarij mogao ostvariti, pogotovo, ako se u obzir uzme činjenica da među članicama Vijeća sigurnosti vlada mišljenje da je Haški sud izvršio zadaću zbog koje je osnovan, a to je očuvanje reda i sigurnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

Kako kaže, produženju mandata najviše se protivi Rusija, koja je nezadovoljna dosadašnjim radom Suda  i na eventulnu odluku o produženju mandata može staviti veto.

Na pitanje je li  hrvatski pravosudni sustav dorastao takvom suđenju i otporan na političke pritiske, Prodanović je rekao da u današnje vrijeme je, ali prije nije bio.

"Haški sud je obrazac političkog suđenja i ne vidim zašto bi suđenje u Hrvatskoj bilo pod političkim pritiskom. Haag je podložniji političkim pritiscima nego hrvatsko pravosuđe, to vidimo i u knjizi Florance Hartman. Ipak, moglo bi biti društvenih pritisaka, ali u tom slučaju imamo kontrolu međunarodne javnosti", završio je.

V.Š.
Foto:AFP

Pročitajte više