Prodi: "Dobrodošli u novu Europu... na početak puta"

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozdravio je subotnje proširenje Europske unije na dvadeset pet država članica kao "povijesni dan" i pozvao sve Europljane da "ugrade svoj kamen u zgradu" nove Unije koja je tek na "početku puta".

"Dobrodošli u novu Europu", izjavio je Prodi u poruci koja je objavljena u petak navečer u Bruxellesu, tek nekoliko sati prije "velikog praska", to jest prijama deset novih zemalja.

Pola stoljeća nakon početka izgradnje Europe, predsjednik europskog izvršnog tijela još je jednom izrazio zadovoljstvo što su "jednom zauvijek" uklonjene podjele iz doba Hladnoga rata.

"Premda se radujem što smo ujedinjenjem nekad podijeljenog kontinenta izveli golem pothvat i premda sam ponosan zbog toga, svjestan sam da smo tek na početku puta", dodao je. "Ne smijemo se uspavati na lovorikama. Ono što smo ostvarili nije nepovratno učinjeno. Naša će suradnja stalno nailaziti na zapreke i na izazove", upozorio je Prodi.

Riječi predsjednika Europske komisije čine se kao odjek često očitovanog straha zbog moguće institucionalne paralize proširene Unije, koji se djelomice ostvario koncem 2003. kada se čelnici zemalja nisu uspjeli dogovoriti o europskom ustavu. Predsjednici država i vlada EU odlučili su u ožujku da će obnoviti pregovore o budućem ustavu i obvezali se da će ga prihvatiti "najkasnije" na sljedećem summitu Unije 17. i 18. lipnja.

Pročitajte više