Prodi: Hrvatska napravila značajan napredak

HRVATSKA je napravila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterija potrebnih za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU, izjavio je u srijedu predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

"Hrvatska je napravila značajan napredak u ispunjavanju političkih kriterija", rekao je Prodi nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Prodi je rekao da Komisija ima "jednako dobru suradnju s ovom vladom, kao što je imala i s prethodnom". Komisija time pokazuje, dodaje Prodi, da surađuje s hrvatskom državom, bez obzira na vladajuću stranku.

Prodi je naglasio da je jedno od najvažnijih područja u kojem treba napraviti dodatni napredak suradnja s Haškim sudom.

"Dobio sam uvjeravanja da hrvatska Vlada radi kako bi poduzela akcije na tom području i očekujem da ću vidjeti rezultate jer će to bez sumnje poboljšati izglede za pozitivno mišljenje", rekao je Prodi, dodajući da Komisija radi na izradi avisa, koji bi trebao biti dovršen u proljeće.

Upitan kakav će biti avis, ako Hrvatska napravi napredak u suradnji s Haškim sudom, ali bez rješavanja slučaja generala Gotovine, Prodi je odgovorio: "Ocjena o tom pitanju ne ovisi o nama. Mi tijesno surađujemo s Haagom, koji će nam dati informaciju o stupnju suradnje Hrvatske u tom slučaju".

Prodi je rekao da je hrvatski uspjeh važan i za cijelu regiju jugoistočne Europe. "Hrvatski uspjeh važan je za nju, ali i za ostale zemlje u regiji i mi pozdravljamo svaku akciju koju činite na poboljšanju duha suradnje, koji je toliko potreban".

Predsjednik Mesić je rekao da je Hrvatska svjesna toga da što prije treba završiti proces povratka izbjeglica i njihove imovine i provesti reformu pravosuđa. Posebno je važna, ističe Mesić, suradnja s Haškim sudom, "jer ako ikome u regiji odgovora ta suradnja onda je to Hrvatska, kojoj ne odgovara prebacivanje krivnje na kolektivitet, nego individualizacija krivnje".

Predsjednik Mesić nastavlja svoj posjet Bruxellesu susretom s predstavnicima Belgijsko-hrvatske komore za gospodarsku suradnju i kulturnu promociju, a navečer će se sastati s bruxellskim gradonačelnikom.

U četvrtak će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom i obratiti se europskim parlamentarcima.

Pročitajte više