Prodi i Raffarin zabrinuti zbog jačanja eura

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi i francuski ministar vanjskih poslova JeanPierre Raffarin izjavili su u srijedu kako su zabrinuti da bi nedavni oštri rast eura prema dolaru mogao naškoditi europskom gospodarstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u stožeru Europske unije, Prodi je rekao da su raspravljali o valutama i da se slaže s Raffarinovim pozivom ministrima financija vodećih zemalja da pronađu način kako bi tečaj uskladili s ekonomskom realnošću.

"Obojica želimo da odnosi među valutama budu što bliže gospodarskoj stvarnosti. Brzina takvih događaja na valutnim tržištima je zabrinjavajuća, jer nas oni udaljavaju od gospodarske realnosti", rekao je Raffarin.

Francuski čelnik zauzeo se za to da se pravila EU-a o proračunskom deficitu ubuduće prilagode kako bi poticali investicije u istraživanje i razvoj Europe, navodeći primjer Francuske koja je ponudila da bude domaćin projekta globalnog nuklearnog reaktora za fuziju.

Raffarin je također izjavio kako je optimističan u pogledu mogućnosti da buduća, proširena EU postigne sporazum o prvom zajedničkom europskom ustavu do kraja 2004. godine

Pročitajte više