Prodi obećao balkanskim državama članstvo u EU

EUROPSKA unija je u petak ponovno poručila balkanskim zemljama da sadašnji val proširenja Unije neće biti i posljednji, te da će mu se i one jednog dana moći priključiti.

Deset zemalja, uglavnom iz srednje i istočne Europe, zaključilo je prošlog mjeseca na summitu EU u Kopenhagenu pregovore o priključenju Uniji i trebalo bi 16. travnja u Ateni svečano potpisati sporazume o ulasku u EU.

´Proširenje se neće zaustaviti u Ateni ... poslat ćemo jasnu poruku da su vrata EU otvorena i da na dugi rok Balkan spada u Uniju´, rekao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi na konferenciji za tisak u Ateni.

´Potrebno je obaviti još puno posla ali s vremenom bi sve balkanske zemlje mogle postati članicama Unije´, dodao je Prodi, koji je u Ateni razgovarao s grčkim premijerom Costasom Simitisom.

Grčka, koja do 30. lipnja predsjeda EU, osobito je zainteresirana za približavanje svojih balkanskih susjeda Europskoj uniji.

´Sve europske zemlje mogu se priključiti (EU) ako ispune uvjete (članstva)´, rekao je Simitis.

Prodi je rekao da su izgledi članstva u EU već pomogli balkanskim zemljama u reformama svojih gospodarstava, te približavanju europskim političkim normama.

Pročitajte više