Prodi pozvao članice EU-a da budu velikodušne prema kandidatima

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozvao je u utorak članice EU-a da ponude zemljama kandidatima svu financijsku potporu koja je proračunom predviđena za proširenje te integracije.

´Mislim da ako i potrošimo sav novac...da to neće biti loš potez´, rekao je Prodi u interviewu objavljenom na danskom radiju.

EU je 1999. za svoje širenje na istok odredio sredstva u visini od dvije milijarde eura (dolara), što je veći iznos od financijskog paketa - uglavnom za potporu poljoprivredi - koji su dogovorili čelnici država i vlada u listopadu ove godine.

Svjesne toga, neke od 10 zemalja kandidata, posebice Poljska, traže veću izravnu potporu i veće kvote za poljoprivredu.

Njemačka, koja najviše daje u proračun EU-a, priopćila je da je posljednji prijedlog danskog predsjedništva EU-a zemljama kandidatima već prešao limite, iako je ponuda za milijardu eura manja od sume koja je u proračunu bila predviđena za razdoblje do 2006.

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller već je upozorio Poljsku, koja pod pritiskom populističkih političara i brojnih sitnih seljaka traži veće subvencije, da joj se može dogoditi da propusti rok za okončanje pregovora o članstvu s Europskom unijom.

Pročitajte više