Prodi: Sadašnje proširenje neće biti i zadnje

BUDUĆNOST Europe u novom svjetskom poretku jest njezino jedinstvo, a širenje Europske unije će se nastaviti, najavio je u noći "velikog praska" kojim se EU širi na 10 novih zemalja predsjednik Europske komisije Romano Prodi, koji je u pograničnom talijanskoslovenskom gradu Gorizia Nova Gorica sudjelovao na proslavi ulaska Slovenije u EU.

"Ovo je najveće širenje u povijesti Europske unije, no uvjeren sam da ne i posljednje. Taj će se proces nastaviti sve dok Europa ne bude ujedinjena u miru i demokraciji", rekao je Prodi, koji je na središnjem trgu između dva nekada podijeljena grada nastupio kao glavni govornik, zajedno sa slovenskim premijerom Antonom Ropom.

Ranije su udruženi filharminijski orkestri iz Trsta iz Ljubljane pod ravnanjem slovenskog dirigenta Uroša Lajovica izveli uvertiru iz Verdijeve opere "Moć sudbine". U ponoć će uslijediti podizanja zastava Slovenije, Italije i Europske unije.

Opisujući dosadašnje proširenja i ideju EU, Prodi je rekao da je udružena Europa nastala kao do tada "nepoznato sjeme" na kontinentu nakon ratnih strahota i mržnji poslije Drugog svjetskog rata. "A od tada stalno jačala na ideji moći prava, umjesto prava moći", rekao je Prodi.

Budućnost Europe u novom svjetskom poretku je u snazi njena modela ekonomskog, političkog i društvenog razvitka, ali u prvom redu u "snazi da ostane jedinstvena", ocijenio je Prodi, dodajući da je "snaga europskog stabla" rasla iz svakog novog proširenja, pa i upravo zaključenog kojim je EU dobila 75 milijuna novih stanovnika.

(Hina) xfl ydj

Pročitajte više