Prodi zabrinut zbog pogoršanja humanitarnog stanja u Iraku

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi izrazio je u srijedu zabrinutost zbog pogoršanja humanitarnog stanja u Iraku, objasnivši da Komisija "sve poduzima" kako bi brzo pomogla civilnom stanovništvu.

Pogoršanje humanitarnog stanja "počinje poprimati teške dimenzije" u nekoliko regija Iraka, izjavio je Prodi na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Zbog žestokih sukoba stanovništvo odlazi iz kuća i već im nedostaje hrane, odjeće i pitke vode", otkrio je on.

"Komisija sve poduzima kako bi brzo pomogla onima koji trebaju pomoć, dodao je.

Predsjednik Komisije je podsjetio da je europska izvršna vlast tražila od Petnaestorice i Europskog parlamenta da hitno deblokiraju 79 milijuna dodatnih eura, dok je 21 milijun eura već u 2003. uneseno u proračun za pomoć Iraku.

Prodi je rekao da Crveni križ već koristi europski novac za humanitarnu pomoć na sjeveru Iraka. On će poslužiti Crvenom križu za uspostavu "zračnog mosta" prema Iraku "čim uvjeti sigurnosti to dopuste", naglasio je.

Europska komisija kani upotrijebiti dodatnih 79 milijuna eura za "hitnu pomoć bolnicama Bagdada" koje su već "primile veliki broj ranjenih u bombardiranjima".

Echo, agencija humanitarne pomoći Europske komisije kontaktirala je francusku nevladinu organizaciju Hitne pomoći, jednu od rijetkih nevladinih organizacija koja je još uvijek u Iraku, objasnio je Prodi.

Pokrenuta je hitna procedura, koja uključuje Komisiju, zemlje EU i Europski parlament za deblokiranje dodatnih sredstava.

Pročitajte više