Profesor Grubiša: Dio pristojne i konzervativne desnice će glasati za Josipovića

PROFESOR Damir Grubiša, predavač zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti nije iznenađen time što je Ivo Josipović ušao u drugi krug s obzirom na to da on okuplja 20 do 30 posto glasova te je naglasio da je njegov ulazak u drugi krug bio neosporan od samoga početka kampanje.

Istovremeno, profesor Grubiša je istakao da se za drugo mjesto vodila tijesna borba što se očituje u podatku da je kandidat koji je ušao u drugi krug imao samo dva posto više glasova od trećeplasiranoga kandidata.

Ipak, profesor Grubiša je naglasio važnost maloga broja glasača koji su izašli na jučerašnje predsjedničke izbore, ali i broj glasova koje su pojedini kandidati dobili od glasača izvan Republike Hrvatske.

Na pitanje o predviđanjima za drugi krug izbora te o tome kome će biračko tijelo HDZ-a dodijeliti svoje glasove, profesor Grubiša je rekao da predviđa da će biračko tijelo u najvećem broju bojkotirati sljedeći krug izbora.

"Disidenti su remetilački faktor demokracije "

Razmišljajući dugoročno, Grubiša je rekao da smatra da bi se HDZ trebao opredijeliti za onoga kandidata koji odražava stabilnost sustava. Prema njegovom objašnjenju, za konsolidaciju hrvatske demokracije bi bilo najbolje da su u drugi krug ušla dva institucionalna predstavnika, a ne disident. "Disidenti su remetilački faktor", rekao je Grubiša i dodao da oni "unose nestabilnost u sustav i ugroza su demokracije". Prema riječima profesora Grubiše, populistički faktor je bio taj koji je očito kod nekih birača presudio. "U drugome krugu hrvatski birači će opet moći birati između kandidata s institucionalnim faktorom i onoga s populističkim", rekao je Grubiša.

Ipak, Grubiša je predvidio da će jedan dio "pristojne, konzervativne desnice" svoj glas dati Ivi Josipoviću jer je on "institucionalni faktor koji garantira pouzdanu i konstitucionalnu vlast", zaključio je profesor Grubiša svoj komentar jučer održanoga prvoga kruga predsjedničkih izbora u okviru političke teorije.

Gjenero: 10. siječnja će Josipovićevi glasači biti na skijanju

Ni analitičara Davora Gjenera nije iznenadio rezultat prvoga kruga predsjedničkih izbora, ali je dodao da je očekivao da će Milan Bandić dobiti i nekoliko postotnih poena više. Gjenero je, usto, dodao da smatra da Milan Bandić ima veće izglede za pozitivan rezultat u drugome krugu izbora od predsjedničkoga kandidata SDP-a.

Gjenero je dodao da treba računati na to da će odaziv birača u drugome krugu biti manji od jučerašnjega, te da je to i inače pravilo kod kod dvostrukoga glasanja. "Drugome izbornome krugu će pristupiti oko 40 posto glasača koji većinom pripadaju starijoj i discipliniranoj biračkoj masi", rekao je Gjenero i dodao da iz toga treba zaključiti i kojem će kandidatu to biračko tijelo dodijeliti svoje glasove. "Mlađi glasači redovito izlaze na prvi izborni krug, ali na drugi izlaze u znatno manjem broju", dodao je Gjenero.

Također, Gjenero smatra negativnim za Josipovića i datum kad će se održati drugi krug izbora jer je tada srednja klasa, koja je njegovo izborno tijelo, na skijanjima i zimskim godišnjim odmorima.

Prema Gjenerinim riječima, jedina situacija u kojoj bi Josipović imao realne šanse da postane predsjednik Hrvatske, je ona da je u drugi krug ušao Andrija Hebrang.

Istovremeno, Gjenero predviđa da će za Bandića u drugome krugu glasati i velik broj Zagrepčana koji ga se "žele riješiti" s mjesta gradonačelnika.

Pročitajte više