Profesor prava: Da postoji temelj za odluku Ustavnog suda, rekli bi koji je to članak

Screenshot: N1

Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta, danas je o upozorenju Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću na N1 televiziji rekao da je Ustavni sud prešao granice svojih ovlasti.

"Odluka Ustavnog suda me začudila u ovom dijelu gdje je zabranjeno predsjedniku da i nakon podnošenja ostavke obavlja političku dužnost. Mislim da je to duboko protuustavno i ograničavanje političkih prava, prava na političko djelovanje, bez obzira što mi o nekom pojedincu možemo misliti. Mislim da je Ustavni sud tu prešao granice svojih ovlasti u toj odluci", tvrdi Đulabić.

"Sankcioniranje se mora temeljiti na nekom propisu"

Troje ustavnih sudaca bilo je protiv upozorenja Milanoviću te su poručili da je ono prijetnja i novom saboru te da je duboko protuustavno.

"To je problem – što to nije propisano. Mene šokira i fascinira da Ustavni sud zabranjuje nešto bez pravnog temelja. Temeljno načelo svakog pravnog poretka je da nema sankcije bez prethodno propisane kazne, dakle to nije nigdje propisano, oni su tako mogli reći da on mora podnijeti ostavku i da ga razriješe dužnosti. To bi moralo biti propisano propisima, ali to nije propisano pa prema tome nema tog temelja i zato to nije nigdje ni navedeno", kazao je Đulabić.

"Da neki temelj postoji, onda bi Ustavni sud rekao ‘Ustav, zakon, članak taj i taj, na temelju toga radimo to i to’ – toga nema, a moralo bi biti kod ovakvih stvari. Jedna je opća nadležnost praćenja, to može ići u formi nekog dopisa ‘mi smo zabrinuti’, ali konkretno sankcioniranje i izdavanje nekih zabrana se mora temeljiti na nekom propisu", rekao je.

"Možemo sve očekivati"

Đulabić navodi da bismo imali presedan u Hrvatskoj ako doista dođe do toga da se poništi odluka sabora.

"Bio bi presedan, dosad nismo imali da se poništi odluka o povjeravanju mandata. Formalno, to bi se moglo pokrenuti u nekom postupku ocjene ustavnosti, pitanje je kojim argumentima, razlozima, rokovima, puno je nepoznanica, ali s obzirom na jučerašnju konferenciju, možemo sve očekivati, i od strane Ustavnog suda, ali i od strane predsjednika", istaknuo je.

Profesor također smatra da ovakvo upozorenje može utjecati i na formiranje većine.

"Svakako da može, ovo je politička utakmica gdje je Ustavni sud izašao iz sfere prava, ušao u sferu politike i poslao političke poruke. S druge strane, predsjednik isto šalje svoje političke poruke. Mislim da bi trebalo sve smiriti", rekao je.

"Ustavni sud ne odgovara nikome"

Kaže da jučerašnju reakciju tumači kao potpuno neprimjerenu. "Čak i ono prvo priopćenje je bilo izlazak iz okvira jer vi protiv Ustavnog suda nemate nikakvu mogućnost zaštite. Oni sutra mogu sve poništiti, kojim mehanizmima i alatima se mi možemo od toga zaštititi? Zato je ovdje po mom mišljenju najproblematičniji Ustavni sud", rekao je Đulabić.

"Protiv predsjednika imamo rješenja, to su izbori. Protiv Ustavnog suda nemamo nikakvih alata, oni će donijeti rješenje, to će stupiti na snagu, što mi svi skupa možemo? Ustavni sud ne odgovara nikome i zato je bitno da Ustavni sud bude iznimno kvalitetan i oprezan s ovakvim stvarima da se ne dovode u situaciju da mi kao građani izgubimo povjerenje u instituciju", rekao je.

Đulabić je na kraju još jednom ponovio da je Ustavni sud izašao iz sfere prava i ušao u sferu politike.

Pročitajte više