Profesorica iz Imotskog izgradila sirotište u Tanzaniji

IMOĆANKA Ivana Parlov, mlada profesorica njemačkog i hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Kutini česta je posjetiteljica "crnog kontinenta". Prvi put je u Afriku otišla prije nekoliko godina, o svom trošku, a na daleki se put upustila na poziv tanzanijskog nadbiskupa, kojeg je imala priliku upoznati.

"O Tanzaniji prije polaska nisam pretjerano znala, jer mi Google ni druge internetske stranice nisu ni približno dočarale sliku toga siromašnog svijeta. I nadasve neobičnog", ispričala je Ivana za portal Dalmacijanews. "Beskrajno su me se dojmili ti dobroćudni ljudi. O djeci da i ne govorim. Prekrasne i nezaboravne uspomene vežu me upravo za njih. Vidjevši svu bijedu i preteške uvjete u kojima odrastaju ta dječica, odlučila sam i nakon povratka nastaviti pomagati im", kaže Ivana.

Nakon povratka u Hrvatsko, Ivana je osnovala udrugu "Kolajna ljubavi", te prodajom fotografija iz humanitarne misije i drugim donacijama pokrenula izgradnju sirotišta u gradu Songei u Tanzaniji. Sirotište je ovih dana i otvoreno, a u njemu je dom pronašlo 50 djece u dobi od četiri do osam godina.

"Izgradnju sirotišta vodio je moj prijatelj Matej Skenderović  koji je u samo četiri mjeseca uz naporan rad i veliko odricanje cijeli posao uspješno završio. Nas osmero je stiglo iz Hrvatske kako bismo mu pomogli u dovršenju i otvorenju sirotišta. Hrvatsku večeru za blagoslov sirotišta pripremili smo za 100-tinjak prijatelja i radnika koji su nam s oduševljenjem čestitali i zahvalili cijelom našem narodu na ovoj hvalevrijednoj pomoći. Valentina Globan je nova volonterka koja je ostala brinuti o djeci koja su primljena", kaže Ivana, te najavljuje kako će se uskoro opet zaputiti u Tanzaniju.

Pročitajte više