Profesorica s osječke Ekonomije o spašavanju Vice: Da nije tužno, bilo bi smiješno

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell, Igor Kralj/Pixsell

SLAVICA SINGER je profesorica emerita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i voditeljica Katedre za poduzetničko obrazovanje.

Ujedno je i prva osoba angažirana u toj visokoškolskoj ustanovi koja nam je odlučila dati pisanu izjavu o skandalu s doktorskom disertacijom Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a.

Singer je veći dio radnog vijeka provela na Ekonomskom fakultetu, a o sebi u najkraćim crtama veli: 

"UNESCO je prepoznao moj angažman na uvođenju poduzetničkog obrazovanja u sveučilišnu razinu obrazovanja kroz UNESCO Katedru za poduzetničko obrazovanje koju vodim od 2008. godine. Imam počasni doktorat Turku School of Economics, Finska od 2010. Godine, a 2021. godine dobila sam nagradu European Entrepreneurship Education Award, koju dodjeljuje Lund University, Švedska."

Još u ožujku pronašli smo plagijate i nesuvislosti u Vicinoj disertaciji

O Mihanovićevoj disertaciji ćemo pak reći da je obranjena na osječkom Ekonomskom fakultetu 28. veljače 2018. godine. Naslov joj je Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, mentorica mu je bila profesorica Ivana Barković Bojanić, dok su stručno povjerenstvo činili predsjednik Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, te članovi Željko Turkalj i Mane Medić, profesori na osječkom Ekonomskom fakultetu. O njoj se počelo govoriti polovicom ožujka, kad je Index otkrio da je Mihanović na mnogim mjestima u tekstu preuzimao tuđe rečenice, pa i čitave stranice, bez oznake citata. Uz to, dokazali smo da se u Mihanovićevu radu nalaze potpuno nesuvisle rečenice, a teško je naći stranicu bez barem jedne pogreške.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Ovo su najveće gluposti iz doktorata Vice Mihanovića

Znate li što je Wolfscale? Ne zna nitko osim Vice Mihanovića

Naši tekstovi potaknuli su osječko Sveučilište na formiranje povjerenstva za znanstvenu procjenu Mihanovićeve disertacije. Taj se postupak pokazao vrlo kompleksnim jer je niz profesora odustao, da bi na koncu peteročlano povjerenstvo pod vodstvom Vinka Kandžije i s članovima Jerkom Glavašem, Zdravkom Tolušićem, Zdenkom Klepićem i Ivanom Šandrk Nukić - a riječ je o sveučilišnim profesorima - zaključilo da Mihanović nije plagijator te da zaslužuje akademski stupanj doktora znanosti.

Povjerenstvo zatražilo, a Sveučilište prihvatilo nezakonit prijedlog o ispravljanju Vicine disertacije

No, čak ni prema Mihanoviću vrlo uviđavno povjerenstvo - troje članova blisko je Mihanovićevoj stranci, jedan je i aktivni član - nije uspjelo ignorirati činjenicu da je disertacija puna katastrofalnih grešaka. Povjerenstvo je, međutim, krivnju svalilo na lektore. Njegovim članovima nije zasmetalo ni to što na Ekonomskom fakultetu nije obavezno lektoriranje disertacija, pa je predložilo, a Sveučilište pod vodstvom rektora Vlade Guberca prihvatilo, da se "nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta)" otklone tako što će fakultet otisnuti "poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta" i ubaciti ga u Mihanovićevu disertaciju kao njezin "sastavni dio".

Profesorica Singer prvo se osvrnula na mišljenje Povjerenstva i odluku Sveučilišta:

"Meni je to potpuno nepoznat pristup i krajnje nerazuman jezik kojim se povjerenstvo služi. istraživački proces koji završava obranom doktorske disertacije ima različitu dinamiku odgovornosti pojedinih aktera tog procesa. Prva faza – oblikovanje istraživačkog problema – prepuna je lutanja, traženja intelektualnog izazova i građenja strasti nužne da s istraživačkim problemom ‘živite’ nekoliko godina. U tom procesu ste prilično sami, ali već se pojavljuju potencijalni mentori. Druga faza – istraživački rad – prepuna je ushićenja otkrivanja i padova zbog prepreka (podaci, pretpostavke se ne potvrđuju, što zahtijeva vraćanje natrag za nekoliko godina, a nekada i na sam početak). U toj fazi mentorova odgovornost i suradnja su ključni. Treća faza  - obrana doktorske disertacije, nakon prihvaćanja izvješća stručnog povjerenstva – ponovo stavlja kandidata u prvi plan, ali i stručno povjerenstvo za ocjenu doktorske disertacije."

Profesorica Singer: Stav Povjerenstva nema smisla

"Na obrani kandidat može obraniti disertaciju ili ne. Ako je kandidat obranio disertaciju – proces je gotov. U tom procesu, bilo je nekoliko momenata kada se moglo intervenirati (stručno povjerenstvo za ocjenu teme i istraživačkog pristupa moglo je zaustaviti proces na samom početku, mentor nije morao dati zeleno svijetlo za disertaciju, stručno povjerenstvo za ocjenu disertacije moglo je zaustaviti proces obrane, stručno povjerenstvo na obrani nije moralo prihvatiti kandidatov obranu). Ako nitko nije imao primjedbe, onda je disertacija obranjena. Sada povjerenstvo kaže da ima nedostataka, ali da se ne može osporavati disertacija zbog plagijarizma, a istovremeno traži da Ekonomski fakultet u Osijeku napravi dopunu disertacije. To je bez smisla. Istovremeno, cijeli proces koji je završio obranom takve disertacije napravio je moralnu, etičku i profesionalnu reputacijsku štetu svima. Žao mi je što Ekonomski fakultet u Osijeku nije otvorenije i iskrenije reagirao."

Na dvojbe je li Mihanović plagijator Singer odgovara:

"Analiza načina referiranja u ovoj doktorskoj disertaciji pokazala je krajnje nepoznavanje ili ignoriranje pravila akademske komunikacije, što je nedopustivo i takvoj disertaciji mentor nije smio dati zeleno svjetlo, niti je Stručno povjerenstvo moglo prihvatiti disertaciju i donijeti odluku o obrani disertacije. Takva disertacija nije smjela doći do obrane."

Da nije tužno, bilo bi smiješno

Konačno, o nezakonitoj najavi ubacivanja novog dokumenta s redakturom, lekturom i korekturom Mihanovićevih nesuvislosti Singer veli:

"Nikada nisam čula niti vidjela takvo rješenje ‘popravljanja’ neke disertacije četiri godine nakon što je disertacija obranjena, a da popravljanje treba obaviti institucija. Obrana takve disertacije sigurno nije referenca za Ekonomski fakultet u Osijeku i meni je žao što fakultet nije zauzeo čišći i jasniji stav od samog početka javne rasprave o ovoj disertaciji. Ne znam niti za jedan dokument (zakon, pravilnik) koji podržava takvu odluku Senata. Čak da postoje takva uporišta, onda bi trebalo pokrenuti odmah intervenciju izbacivanja takve mogućnosti, jer što znači da institucija izradi i tiska posebni dokument s ispravkama disertacije? Da nije tužno, bilo bi smiješno."

Prije profesorice Singer, od pripadnika akademske zajednice o Mihanovićevoj disertaciji oglasili su se umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski, bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ali i aktualni ministar Radovan Fuchs. Nikome od njih nije poznat slučaj prepravljanja davno obranjene disertacije. 

Još ljetos profesor Ivo Bićanić pročitao je i za Index analizirao Mihanovićevu disertaciju. Njegov stav uobličen je u naslov: "Na ozbiljnom sveučilištu to ne može biti doktorat."

Stručnjak analizirao Vicin rad: Na ozbiljnom sveučilištu to ne može biti doktorat

Pitanje je samo može li se uozbiljiti Sveučilište, čiji rektor potpisuje odluku o nezakonitom i nestatutarnom uljepšavanju Mihanovićeve disertacije.

A sve bi vjerojatno bilo manje dramatično da Mihanović nije pripadnik vladajuće partije o čijoj je akademskoj čestitosti svojedobno lijepo govorio predsjednik vladajuće stranke i vlade Andrej Plenković.

Pročitajte više