Profesorica s politologije: Putin je odlučio iscrtati crvene linije podjele u Europi

Foto: EPA

PROFESORICA na Fakultetu političkih znanosti Đana Luša gostovala je u emisiji HTV-a i komentirala situaciju u Ukrajini.

"Svatko tko je promatrao situaciju u Rusiji, to obraćanje predsjednika, sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, postao je svjestan ozbiljnosti situacije. Unatoč raznim špekulacijama, Putin je odlučio iscrtati te crvene linije podjele u Europi", kazala je.

"Iskoristio je trenutak svojevrsne američke slabosti. Iako se čini kao igrokaz, dobro je pripremljen. Ovo je nekako očekivani tijek zbivanja, ako smo pratili godinama eskalaciju ukrajinske krize", rekla je.

Smatra kako je Putin dobro pripremio cijelu situaciju i u govoru je htio naglasiti povijesnu dimenziju.

"Putin cijelo vrijeme ponavlja da je kriza način na koji je Rusija tretirana nakon završetka hladnog rata. Inzistiranje na neširenju NATO-a dalje na istok vraćanje je na situaciju iz 1997. godine, kada je potpisana povelja, kada su NATO i Rusija donekle bili u partnerskim odnosima i spremni na suradnju.

Kada govori o tim stvarima, Putin želi naglasiti kako je Rusija zakinuta u kreiranu europske sigurnosne arhitekture. Sve ostalo što je spomenuto je dodatni igrokaz u kojem bi onda Putin mogao krenuti na ono što je cijelo vrijeme i planirao", rekla je Luša.

Pročitajte više